Gå till innehållet

Första spadtaget är taget för Block 7

Med eldshow och tal invigdes bygget av Block 7 den 4 oktober.

Första spadtaget för block 7

- Det här innebär att vi genomfört vårt mest ambitiösa mål någonsin, säger Staffan Jansson, Mälarenergis styrelseordförande. Block 6 var ett viktigt steg i vår resa mot framtidens samhälle och med Block 7 går vi nu hela vägen mot att bli fria från bränslen som kol och olja.

Block 7 är en investering på 1,7 miljarder kronor och beräknas tas i drift om tre år. Med Block 7 kommer de äldre delarna av Kraftvärmeverket att fasas ut, leveranserna av prisvärd fjärrvärme säkras och produktionen blir fri från kol och olja.

- Fjärrvärme är den absolut bästa uppvärmningsformen och Västerås är ett av de bästa exemplen i världen. Hela 98 procent av tätorten är ansluten till nätet. Nu tar vi nästa steg mot en mer hållbar energiproduktion för att ge kunderna en fortsatt trygg och prisvärd uppvärmningsform, säger Niklas Gunnar, AO chef på Värme.

Det nya blocket ersätter de äldsta 50-åriga delarna av Kraftvärmeverket som varit i drift sedan 1963 och eldas med kol och olja. Samtidigt som Mälarenergi får en mer miljövänlig produktion med förnybara och återvunna bränslen säkras leveranserna av fjärrvärme till kunder i Västerås, Surahammar, Hallstahammar, Skultuna och Kolbäck för en lång tid framöver.