Elfondsrapporten – april
I april har priserna på spotmarknaden fortsatt svagt nedåt i jämförelse med årets första kvartal. Priserna på spotmarknaden präglas fortsatt av kraftiga svängningar, men pristopparna i april var på något lägre nivåer jämfört med pristopparna vi såg under vintermånaderna. Månadens dyraste dygn var den 22 april, då dygnsmedelpriset var över 1 kr per kWh i Sveriges samtliga elområden. Månadens dyraste timme inträffade kl. 20:00 under samma dygn, då priset var ca 3 kr per kWh i samtliga elområden.
Månaden inleddes med relativt låga priser på grund av varmare temperaturer och mycket vind. Kalla perioder i kombination med låg vind- och solkraftsproduktion samt reducerad kärnkraftskapacitet bidrog till högre spotpriser under vissa dagar, särskilt i de södra delarna av landet. SE1 och SE2 fortsatte att ha betydligt lägre priser än SE3 och SE4.
Under april månad uppgick medelpriserna i respektive elområde till följande nivåer:
- SE1: 14,4 öre/kWh
- SE2: 14,2 öre/kWh
- SE3: 37,6 öre/kWh
- SE4: 58,3 öre/kWh
Den solcellsgenererade elproduktionen har ökat kraftigt hittills i år jämfört med samma period föregående år i samtliga elområden i Sverige. Detta beror delvis på att väderförhållandena har varit gynnsamma för solkraftsproduktionen, men också att mängden installerad solkraft har ökat. Detta leder till en högre produktion under dygnets soligaste timmar, vilket också pressar ner priserna. Större andel väderberoende produktion innebär också mer rörlighet i elpriset, och väntas leda till fler timmar med negativa elpriser.
En viktig händelse under månaden var att en rapport gällande en EU-gemensam elområdesöversyn släpptes. Fyra olika förslag utvärderades för Sveriges del – men enligt rapporten skulle samtliga alternativ leda till sämre samhällsekonomisk effektivitet än dagens modell. Svenska kraftnät rekommenderar därför att nuvarande elområden behålls, men lyfter samtidigt behovet av en ny framtida analys som tar bättre hänsyn till svenska förhållanden.
Bränslemarknaden
Under april har gaspriserna i Europa fortsatt att sjunka kraftigt. En bidragande orsak till den nedåtgående pristrenden är den fortsatt goda tillgången på flytande naturgas (LNG), särskilt från USA, som fortsatte att exportera stora volymer till Europa. Samtidigt har efterfrågan från de asiatiska marknaderna varit låg, till följd av milda temperaturer och stark produktion även i Asien.
Trots att gaspriserna har kommit ned kraftigt finns ett stort köpbehov från Europa då gaslagernivåerna fortsatt är på låga nivåer efter vinterns uttag. En bidragande faktor till att priserna fortsätter nedåt trots att det europeiska köpbehovet är högt, är att regellättnader gällande de europeiska gaslagernivåerna väntas bli klara under våren. Regellättnaderna skulle innebära ökad flexibilitet för europeiska gasinköp, för att undvika att man tvingas göra stora gasinköp vid ogynnsamma marknadsförhållanden.
När vi summerar april kan vi konstatera att priset på utsläppsrätter avslutade månaden på ungefär samma nivå som vid månadens början – trots betydande prisrörelser under perioden. Den senaste tidens rörelser har bland annat påverkats av osäkerhet kring europeisk ekonomi vilket påverkar både industrins utsläppsnivåer och investerarnas riskaptit.
Framtidsutsikter
Vårfloden är på gång och tillrinningarna väntas öka under maj. Fyllnadsgraden i de nordiska magasinen är fortsatt höga jämfört med ett normalår. Samtidigt har väderprognoserna i början av maj blivit betydligt torrare och visar temperaturer under normalen. Detta har fått marknaden att höja sina prisförväntningar, framförallt i de närmsta kontrakten.
I det kortsiktiga perspektivet kan vi vänta oss något högre spotpriser och en del svängningar på elmarknaden, men inför sommaren är vår förväntansbild fortsatt låga elpriser mätt som månadsmedelpris.
Prissäkringar – Förvaltad Elfond
För maj månad har vi en prissäkringsgrad om 59 procent i fonden. Vi anser att den grundläggande situationen på elmarknaden är fortsatt god. Vi har en säkringsnivå som begränsar risken på uppsidan men som också ger oss möjlighet att ta del av låga spotpriser om vädret blir gynnsamt.
Datum för analys och prognoser: 2025-05-07