Gå till innehållet

Elfondsrapporten – maj

image0eayq.png

I det rörliga elpriset har vi sett samma tendens under maj som under det senaste halvåret – mycket låga priser i SE1-SE2, högre priser i SE3 och ytterligare lite högre priser i SE4. De stora prisskillnaderna i landet som vi skrivit om tidigare under våren består alltså. Gott om vattenresurser (ett stort hydrologiskt överskott) i norra Sverige, tillsammans med grundläggande begränsningar att överföra elöverskottet söderut, är huvudförklaringen till detta mönster.

I början av månaden fick vi högre elpriser på marknaden, med temperaturer under det normala, låg vind och torrare väderprognoser. Under andra halvan var dock väderförhållandena bättre, och god förnybar kraftproduktion bidrog till lägre elpriser. När vi sammanfattar månaden blev medelpriset på ungefär på samma nivåer som i april. I norra Sverige (SE1-SE2) blev månadsmedelpriset i maj cirka 14,1–15,1 öre/kWh. I SE3 och SE4 blev genomsnittspriset cirka 43,0 öre/kWh respektive 60 öre/kWh. Noterbart är att månadsmedelpriset i norra Sverige har legat under 20 öre/kWh sedan i februari.

imagecvyz4.png

Gällande prisvariationer i det rörliga elpriset (spotpriset) ser vi fortsatt generellt stora prisskillnader. Dagtid bidrar ökad solinstrålning till att pressa ned priserna betydligt, och priset blir ofta lågt eller till och med negativt. Antalet timmar med negativa elpriser ligger för årstiden på ungefär samma höga nivå som förra året, vilket då var ett nytt rekord. Per den sista maj hade det varit negativt elpris vid 161–392 tillfällen i de svenska elområdena SE1–SE4.

I förra månadens analys nämnde vi att den EU-gemensamma elområdesöversynen, som pågått en längre tid, har presenterats och att inga förändringar föreslås i nuvarande indelning av Sveriges elområden. Sedan dess har regeringen gett Svenska kraftnät i uppdrag att fortsätta analysen och presentera sin rapport i maj 2026. Inriktningen på uppdraget handlar om att minska antalet elområden i Sverige.

Framtidsutsikter

Utvecklingen på elterminsmarknaden har sedan föregående månad präglats av tydligt stigande priser. Förklaringen till den prisuppgång vi sett är inte helt självklar, men en förklaring är att det hydrologiska överskottet har minskat och att vi har högre bränslepriser, både gällande gas och utsläppsrätter. Det bör också tilläggas att det hydrologiska överskottet i Norden är ojämnt fördelat mellan norr och söder, med stora underskott i södra Norge och stora överskott i norr.

Därtill pågår det årliga kärnkraftsunderhållet, och under månaden fick vi besked om att underhållet av Sveriges största kärnkraftsreaktor, Oskarshamn 3, har förlängts till den 15 augusti. Reaktorn skulle ursprungligen varit tillbaka i drift den 18 april. Detta kan också bidra till fortsatt stora prisskillnader mellan norr och söder.

Prissäkringar – Förvaltad Elfond

Som alltid beror det framtida elpriset till stor del på vilket väder vi får, men vår bedömning är fortsatt att den grundläggande situationen på marknaden är god – även om utsikterna känns något mer osäkra än tidigare. Vi har positionerat oss med en prissäkringsgrad i fonden som uppgår till 60 procent för juni månad, vilket vi tycker ger en bra riskbegränsning om priserna på marknaden blir höga, men också ger möjlighet att ta del av låga priser på marknaden om väderförhållandena är goda.

Datum för analys och prognoser: 2025-06-03

Publicerad av: Mälarenergi Försäljning AB (elhandel)