Gå till innehållet
Bild över en gyllene åker i solnedgång

Att välja elavtal - Fast eller rörligt elpris?

När du ska välja elavtal kan du teckna flera olika typer av avtal. Du kanske vill ha ett fast eller rörligt elpris eller kanske en mix av dessa.

Vilket elavtal ska jag välja? 

Att välja elavtal kan kännas som en djungel. Det finns många olika typer av elavtal och ännu fler olika elhandelsföretag. Hur man väljer elavtal är individuellt för alla. Vissa kunder är mer känsliga för prisrörelser på elmarknaden, då kan det vara läge att binda sitt avtal till ett fast elpris för att alltid veta vilket pris du har för de kWh du använder. Tycker du det är bättre att följa elmarknaden med de upp- och nedgångar som sker är ett rörligt elpris bättre.

Elpris - fast eller rörligt 

Med ett rörligt elavtal med rörligt elpris följer alltså priserna på elmarknaden. Priset ändras löpande varje timme vilket innebär att du betalar ett nytt pris varje timme för din elförbrukning. Det priset du ser på din faktura är ett medelvärde. Det medelvärdet är unikt för varje kund och beror på hur mycket el du har använt per timme. Har du till exempel använt mer el de timmar när priset varit lite lägre blir medelvärdet för priset lägre. Men om du istället använder mycket el när priset är lite högre kommer medelvärdet för priset bli högre.

Har du en timavläst elmätare kan du med ett rörligt elpris även styra din elanvändning till de timmar när elen är som billigast. Ett rörligt elpris är ett bra alternativ om du vill ta del av de riktigt låga priserna men även kan hantera att elpriset blir högt vid olika tillfällen. Här kan du se våra historiska elpriser.

Läs mer om timavläst elmätare här

Fast eller rörligt elavtal

Ett fast elavtal med fast elpris innebär att du binder ditt elavtal under en viss period och till ett visst pris per kWh. Hos oss kan du binda ditt elavtal i sex månader, ett år eller tre år. Priserna för våra olika avtalslängder är i princip alltid olika, eftersom inköpspriserna på elbörsen ser olika ut beroende på avtalets längd.

Mix 50/50 - hälten rörligt och hälften fast

Har du svårt att bestämma dig för fast eller rörligt elpris? Då är vårat mixavtal Mix 50/50 något för dig. Här får du hälften rörligt elpris och hälften fast elpris som är bundet i ett år.

Publicerad av: Mälarenergi Försäljning AB (elhandel)