Gå till innehållet
Meny

Fast eller rörligt elpris

När du ska teckna elavtal kan du välja flera olika typer av avtal. Du kanske vill ha ett fast eller rörligt elpris eller kanske en mix av dessa. 

Att välja elavtal kan kännas som en djungel. Det finns många olika typer av elavtal och ännu fler olika elhandelsföretag. Vissa kunder är mer känsliga för prisrörelser på elmarknaden, då kan det vara läge att låsa sitt avtal till ett fast pris för att alltid veta vilket pris du har för de kWh du använder. Tycker du det är bättre att följa elmarknaden med de upp- och nedgångar som sker är ett rörligt pris bättre.

Rörligt eller fast elpris

Ett elavtal med rörligt pris följer alltså elmarknaden. Priset ändras löpande varje timme. Du betalar alltså ett nytt pris varje timme för din elanvändning. Det priset du ser på din faktura är ett medelvärde. Det medelvärdet är unikt för varje kund och beror på hur mycket el du har använt per timme. Har du till exempel använt mer el timmar när priset varit lite lägre blir medelvärdet för priset lägre. Men om du istället använder mycket el när priset är lite högre kommer medelvärdet för priset bli högre.

Har du en timavläst elmätare kan du med ett rörligt elpris även styra din elanvändning till de timmar när elen är som billigast. Ett rörligt elpris är ett bra alternativ som oftast ger det lägsta elpriset över tid.

Fast eller rörligt elavtal

Elavtal med Fast pris innebär att du binder ditt elavtal under en viss period. Du har då ett fast pris per kWh som kommer vara detsamma under hela perioden. Hos oss kan du binda ditt elavtal i sex månader, ett år, tre år eller fem år. Priserna för de olika avtalslängderna är i princip alltid olika, eftersom inköpspriserna på elbörsen ser olika ut beroende på avtalets längd.


Mix 50/50 - hälten rörligt och hälften fast

Har du svårt att bestämma dig för rörligt eller fast elpris? Då är mixavtal något för dig. Här får du hälften rörligt elpris och hälften fast elpris som är bundet i ett år.


Publicerad av: Mälarenergi Försäljning AB (elhandel)