Gå till innehållet
Skolklass studiebesök på Mälarenergi

För skolor och elever

Låt dina elever inspireras och lära sig om hur vattnet renas eller hur elen kan komma till uttaget hemma. Vi vill gärna samarbeta med skolan, varje år tar vi emot mängder av skolelever på studiebesök.

Illustration från elsajten

Elsajten

Elsajten är anpassad till Lgr11 och hjälper dig som lärare att utveckla elevernas förmågor i naturvetenskap, framför allt i ämnet fysik och i viss mån i ämnet teknik. Elsajten ger en interaktiv lektion och kompletteras med laborationer och material för läraren.

Till Elsajten
Illustration på vattensajten

Vattensajten

Vattensajten är anpassad efter LGR 11. Vattnets kretslopp visas i fem steg: i Mälaren, på vattenverket, i hushållen, på avloppsreningsverket och tillbaka i Mälaren. Vattensajten kompletteras med experiment, kunskapstest och information för läraren.

Till Vattensajten
Barnboken Frans och Fias vattenäventyr - från Mälarenergi

En sagobok om vatten till förskoleklasselever

För att stötta och uppmuntra lärare i deras arbete med miljö- och klimatfrågor, har Mälarenergi tagit fram en sagobok som riktar sig till elever i förskoleklass.

I boken får man följa med huvudpersonerna Frans och Fia på en spännande resa genom stadens vatten- och avloppsrör för att lära sig mer om vattnets kretslopp. Med en berättelse kring hur man ska ta hand om Mälarens vatten vill vi göra lärandet lustfyllt genom att blanda fantasi och fakta.

Boken delas ut gratis till alla förskoleklasser i de områden där Mälarenergi ansvarar för vatten och avlopp.

Till Mälles sida med pyssel och boken

Vad är teknik?

Det här är teknik - och därför är det både kul och viktigt att arbeta  som tekniker och ingenjör! Energi- och teknikföreläsningarna är en del av lösningen!

Avloppsreningsverket

Vad får man egentligen spola ner i toan?

Det finns en massa saker som folk spolar ner men som vårt reningsverk faktiskt inte är gjort för att rena. Här hittar du de vanligaste!

Saker som inte hör hemma i avloppet
Vy över Västerås på vintern

Hur blir vattnet i duschen varmt?

Har du funderat på hur vattnet i duschen kan vara varmt? Och att elementen kan vara varma på vintern Lär dig om fjärrvärmens väg hem till dig. 

Så fungerar fjärrvärmen
Barn uppkastad i luften

Spana in i framtiden

Vad kommer behövas för att samhället ska fungera även i framtiden? Smarta lösningar som är bra för miljön och människorna. En del av dem kan du se i våra filmer om Framtidens samhälle.

Framtidens samhälle