Gå till innehållet

Tänk om Mälaren gör slut?

Tänk om Mälaren skulle tröttna
på allt skräp vi slänger i toan?

Snus, fimpar, färg, läkemedel 
och allt annat som faktiskt
smutsar ner vattnet.

Barn i en tom pool

10 saker du kanske spolar ner - men som vi faktiskt inte kan rena.

Västerås avloppsreningsverk är riktigt bra. Så bra att vi uppfyller och överträffar nästan samtliga lagstadgade krav. Men Reningsverket är till för att rena avloppsvatten från hushåll. Något annat än vanligt avloppsvatten ska aldrig släppas ut till avloppsledningsnätet. 

 

snusSnus

Visste du att snus innehåller tungmetaller som kadmium vilket gör fiskar och grodor sterila? I Västerås spolas det ned ca 1,5 ton snus. Varje vecka. Det blir massor med kadmium som dödar kommande generationer fiskar och grodor. Det fattar ju vem som helst att det inte är bra.

Sköt om ditt förhållande med Mälaren - släng snusen i soptunnan istället.

Aceton och lösningsmedelAceton och andra lösningsmedel

Lacknafta, aceton, ammoniak och andra rengöringsmedel gör att du kan drabbas av yrsel, trötthet och minnesförluster, men det skadar också alger och plankton när det går via avloppet rätt ut i Mälaren.

Sköt om ditt förhållande med Mälaren - skölj aldrig ner lösningsmedel i vasken, lämna överblivna slattar till återvinningen istället.

Hårfärg

Hårfärg

Hårfärg innehåller en massa mysiga kemiska substanser. De kan heta saker som Resorcinol, p-phenylenediamine (PPD) eller toluene-2,5-diamine (TDA). Gemensamt för alla är att de skadar både människor och djurliv.

Sköt om ditt förhållande med Mälaren - Färga håret hos en frisör som har godkända miljövänliga alternativ - eller njut av din naturliga hårfärg.

scrubAnsikts- och body scrubs

Det är en härlig känsla med nyscrubbad hud, och tänder borstade med microgranuler. Men vet man att microgranuler egentligen är ett finare namn för mikroplast, och att samma mikroplast täpper igen gälarna på fiskar så att de sakta kvävs till döds, ja då lämnar den där scrubbningen och tandborstningen en bitter eftersmak.

Sköt om ditt förhållande med Mälaren - köp scrubs och tandkräm som inte innehåller microspheres, spherules eller polyethylene, PE.

Det är inte för sent att rädda det här förhållandet!

Inget vatten i vattenkraner

Fimpar

Att vi människor kan få cancer av att röka vet väl alla vid det här laget, men har du tänkt på att en nedspolad fimp löser upp sig och tar med sig alla cancerframkallande ämnena ut i Mälaren där både fiskar och människor simmar?

Sköt om ditt förhållande med Mälaren - fimpa fimpen i soptunnan.

Färgburk

Färg - även vattenlöslig

All färg - även vattenlöslig - innehåller konserveringsämnen som är skadliga för Mälaren och dess djurliv.

Sköt om ditt förhållande med Mälaren. Vid målarpauser - plasta in penslarna istället för att skölja av dem. Om du ska återanvända penslar, rollers och tråg så stryk av färgen på ett papper som du slänger i soporna. De sista resterna kan du skölja av i vatten. 

Damm

Dammsug först. Svabba sen.

Damm tror man kanske bara är.. damm. Men damm har en fantastisk förmåga att suga åt sig kvicksilver, flamskyddsmedel och andra miljöfarliga ämnen från textilier, elektronikprodukter, byggmaterial med mera. Hamnar dammet i soporna klara vi av att ta hand om det - men inte när det hamnar i avloppet.

Sköt om ditt förhållande med Mälaren - Dammsug först. Svabba sen.

Voltaren

Sluta med Voltaren

Visste du att en enda tub Voltaren räcker för att sätta en hel insjös ekosystem ur balans? Det är Diklofenaken i Voltaren som är boven - den är svårt att bryta ned och samtidigt mycket skadligt för djur- och vattenliv. Nu är det kanske ingen som sprutar ut en tub rätt i sjön, men problemet med Voltaren är att krämen lossnar från huden och följer med duschvattnet - rakt ut i Mälaren.

Sköt om ditt förhållande med Mälaren - hitta alternativ till Voltaren. Måste du använda det, så torka av överflödet med papper och släng i soporna innan du duschar.

Läkemedel

Läkemedel

Konstigt nog finns det fortfarande folk som spolar ner tabletter och mediciner i toaletten. Tyvärr så har vi inget sätt att rena vattnet från alla olika ämnen som läkemedel innehåller. Det innebär med andra ord att tabletterna löses upp och blir en cocktail som tas upp av fiskar, grodor och andra djur som lever i och kring Mälaren.

Sköt om ditt förhållande med Mälaren - Spola aldrig ner gamla mediciner! Lämna dem till ett Apotek eller återvinningsstation istället.

biocider i kläder

Antibakteriella träningskläder

De senaste åren har det poppat upp träningskläder som kallas för antibakteriella, anti-mögelbehandlade eller anti-odörbehandlade. Dessa kläder innehåller så kallade biocider (livsdödare på Latin...), vilka tar död på bakterier och mögelsvampar riktigt effektivt. Men när du tvättar dina träningskläder så följer biociderna med vattnet ut i Mälaren. Där förändrar de utseendet på våra fiskar och gör så att de inte kan få fiskyngel. Dessutom ökar de risken för antibiotikaresistens. Riktigt dåliga grejer med andra ord.

Sköt om ditt förhållande med Mälaren - Undvik biocidbehandlade kläder.
Om kemikalier på Västerås stads web

Hjärta - Sköt om ditt förhållande