Gå till innehållet

Förvaltad Elfond - ett tryggt elavtal där vi gör jobbet 

Förvaltad Elfond är ett elhandelsavtal som förvaltas av våra elmarknadsspecialister. De analyserar marknaden och försöker handla upp mer el när priset är lågt och mindre när priset är högt - allt för att ge dig som kund ett så bra pris som möjligt över tid. Kom ihåg att när du jämför elpriser och elavtal - så jämför över längre tid än bara en ögonblicksbild.

I vår Förvaltade Elfond är vissa delar bundna och andra delar rörliga. Ditt elpris per kWh är alltså inte beständigt som ett fast elpris under en viss tid, men följer inte heller bara det rörliga elpriset. Priset ändras istället från månad till månad beroende på elfondens aktuella sammansättning och hur elmarknaden rör sig. I Förvaltad Elfond är det rörliga priset ett volymvägt snittpris, ett slags genomsnittspris för en månad. Du kan själv alltså inte påverka din elfaktura genom att använda el de timmar när det rörliga elpriset är billigare. Det kan du endast göra om du har vårt elavtal Rörligt timpris. MEN, om alla gemensamt använder el på det billigare timmarna blir det volymvägda snittpriset lägre. Så genom gemensam ansträngning så kan månadspriset sänkas.

Tips! Vill du jämföra elpriser och elavtal titta på priserna för de olika avtalen under en längre period!

Här kan du se hur elpriset för Förvaltad Elfond och våra andra elavtal har sett ut historiskt.

Nyhetsbrev håller dig uppdaterad

När du har Förvaltad Elfond kommer du få månadsvisa uppdateringar kring ditt elpris och elmarknaden från vår fondförvaltare. Vi kommer på ett enkelt sätt berätta hur och varför priserna ser ut som de gör. Men även hur stor del i elfonden som just då är prissäkrad och rörlig. Utskicket sker digitalt via mejl, se därför till att ha korrekta kontaktuppgifter på Mitt Mälarenergi.

När du väljer Förvaltad Elfond ingår du i fonden tillsammans med våra andra kunder som väljer Förvaltad Elfond. Genom att ni tillsammans samlar er pott av el till en större fond, kan våra experter förvalta ert elpris över tid och ser över när det är dags att göra prissäkringar. 

Fördelar med Förvaltad Elfond

 • Förvaltat elpris. Vår fondförvaltare nyttjar svängningarna på marknaden och säkrar upp större delen av ditt elpris och låter en mindre del vara rörligt elpris. Ditt pris kommer därför att variera från månad till månad.
 • Vi jobbar för att begränsa stora risker - och för att ha koll åt dig. Priset rör sig upp och ner även i elfonden och i vanliga fall på ett mer kontrollerat sätt än för rörligt elpris. Just nu, med den kris som pågår på elmarknaden blir även priset i elfonden högre än normalt och kan svänga mer än normalt. Detta eftersom elfonden till viss del baseras på rörligt elpris och till viss del är prissäkrad (fast pris).
 • Gemensam fond. Du ingår i en gemensam elfond tillsammans med andra kunder och skapar möjlighet för oss att jobba mer med ert elpris.
 • Löpande uppdateringar om elfonden. Du får månadsvis information hur elmarknaden rör sig.
 • Ingen bindningstid och bara tre kalendermånader uppsägningstid.
 • Välj mellan förnybar och fossilfri el.  

Se priser och teckna ditt elavtal

Vanliga frågor om Förvaltad Elfond:

 • Kan man se sitt pris per kWh (kilowattimme) i förväg?
  • Nej, med Förvaltad Elfond ser du vad priset för elfonden i efterhand på fakturan.  
 • Är den rörliga delen av Förvaltad Elfond baserad på timpris (spotpris)?
  • Nej, den rörliga delen av Förvaltad Elfond baseras på ett volymvägt snittpris för en månad. Volymvägt snittpris är ett pris där man räknar ut ett genomsnittspris för spotpriset (timpriset) för en månad där man tar hänsyn till vilka timmar alla har använt el. Enkelt sagt blir det volymvägda snittpriset lägre om alla hjälps åt att använda el på de billigare timmarna. Men det är alltså en gemensam ansträngning och du får inte ett eget pris som med rörligt timpris.