Gå till innehållet
Rött hus på sommaren

Elavtal för fritidshus och sommarstuga

Att komma ut till sitt fritidshus är en härlig känsla. Det kan vara en del att fixa med men ändå finns där ett lugn. El är ett måste och därför är det viktigt att ha ett bra elavtal även för fritidshuset. Välj rätt elavtal som passar för just dig och ditt paradis.

Vilket elavtal passar bäst till mitt fritidshus?

Det finns många olika saker som påverkar elanvändningen – kanske extra mycket i ett fritidshus. Är ditt hus eluppvärmt så blir förbrukningen högre men om du däremot stänger ner huset på exempelvis vintern så går förbrukningen ner. Skaffa därför ett transparent elavtal som tydligt visar vad du betalar för så det inte dyker upp några oväntade kostnader. Vi rekommenderar våra kunder med fritidshus att läsa mer om våra olika alternativ nedan för att få reda på vilket avtal som kan passa just dig. Har man väldigt begränsad privatekonomi kan ett fast elprisavtal vara att föredra, men om du däremot klarar av svängningar i elpriserna och kan styra din elanvändning är rörligt timprisavtal något för dig.

Förvaltad Elfond - bra elpris över tid som förvaltas av experter

I vår Förvaltade Elfond är vissa delar bundna och andra delar rörliga. Ditt elpris per kWh är alltså inte beständigt som ett fast pris under en viss tid, men följer inte heller det rörliga spotpriset. Priset ändras istället från månad till månad beroende på elfondens aktuella sammansättning och hur elmarknaden rör sig. Det fina är att vår fondförvaltare jobbar löpande med fonden allt för att elpriset i fonden ska vara attraktivt över tid.

Läs mer om Förvaltad Elfond

Rörligt timpris för den som klarar svängningar

Rörligt timpris passar de som ekonomiskt kan klara att elpriset varierar från timme till timme. Det är också bra för dig som vill anpassa och styra din elanvändning efter timmar på dygnet när priset är lägre. Men har man en hög förbrukning så kan priset variera mycket mellan månaderna. Speciellt under vintermånaderna när man oftast gör av med mer el kan ändringar i priset kännas tufft för ens hushållsekonomi.

Läs mer om Rörligt timprisavtal

Fast elpris för den som vill ha trygghet

Om du föredrar att veta exakt vad du har för elpris per kWh under en viss period så ska du välja ett elavtal med fast elpris. Då har du samma elpris under hela perioden som ditt elavtal gäller. Fast elprisavtal har bindningstid på sex månader, ett och tre år.

Läs mer om Fast elprisavtal

Mix 50/50 för den som gillar både fast och rörligt pris

Vårt elavtal Mix 50/50 är en kombination av rörligt elpris och fast elpris ett år. Här binder du ditt elavtal och kostnaden för halva din elanvändning styrs av det fasta priset och andra halvan av rörligt timpris.

Läs mer om Mix 50/50

Hur mycket el förbrukas i ett fritidshus?

Hur mycket el som förbrukas i ett genomsnittligt fritidshus är svårt att säga. Elförbrukningen påverkas bland annat om hur ofta och hur länge ni vistas i huset, hur många som vistas i fritidshuset och under vilka årstider ni kommer att nyttja huset. Självklart påverkar även uppvärmningskällan den totala elförbrukningen.

Montering av solceller på villa

Solceller och solpaneler till fritidshus

Med ett komplett solcellspaket med montage och installation är du snabbt igång med att producera din egen solel. 

Solpaneler & Solceller
Tjej som sitter i en soffa och pratar i telefon.

Betala samma belopp varje månad

Slipp överraskningar. Lägg till Utjämnad på ditt elavtal så fördelar du dina kostnader jämnt över hela året. Du betalar varken mer eller mindre än du gör annars, men du slipper de extra höga räkningarna på vintern. Det kallar vi enkelt och tryggt.

Läs mer om Utjämnad betalning
Publicerad av: Mälarenergi AB (elhandel)