Gå till innehållet

Information om el och elnätet

Energiskatt

Enligt lagen (1994:1776) om skatt på energi, är all elektrisk kraft som förbrukas i Sverige skattepliktig, med några undantag. Skattesatsen beror på vilken verksamhet företaget bedriver och var i landet elen används.

Energiskatten läggs på elnätsfakturan. Diagrammet visar vad din elkostnad består av:

Elkostnader-1024x559.png

Vill du veta mer kan du läsa vad består din elkostnader av.

Varje år ska energiskatten på el räknas om med konsumentprisindex juni till juni. Nivån på energiskatten på elektrisk kraft beror på var i landet anläggningen ligger och vilken verksamhet som bedrivs. Beslut tas av Sveriges Riksdag.

Skattesatser på el från 1 januari 2024

  1. 53,50 öre/kWh inklusive moms (42,80 öre/kWh exklusive moms) för de flesta kunder i Sverige
  2. 41,50 öre/kWh inklusive moms (33,20 öre/kWh exklusive moms) för konsumenter samt näringsidkare inom tjänstesektorn i lågskattekommunerna

Kommuner med glesbygdskatt

Samtliga kommuner i Norrbottens län, Västerbottens län, Jämtlands län samt i Örnsköldsvik, Sollefteå, Ånge, Ljusdal, Torsby, Malung, Mora, Orsa och Ävldalen har reducerad energiskatt. Den reducerade energiskatten gäller för konsumenter och företag inom tjänstesektorn och är 12 öre/kWh inklusive moms lägre än normalskatten.

Om du vill veta mer om energiskatten på el i Sverige hänvisar vi dig till Skatteverket. 

Frågor?

Kontakta i första hand Skatteverket för mer information om ovanstående samt hur du gör för att ansöka om återbetalning eller göra avdrag på deklaration. Du hittar också många svar på Skatteverkets webbplats.

 

Publicerad av: Mälarenergi Elnät AB