Gå till innehållet

Några tips som gör det smidigare att ladda sin elbil vid laddstationer

  1. Parkera rätt vid laddaren. Laddkontaktens placering på bilen varierar mellan olika bilmodeller, på vissa laddstationer kan det vara utmanande att parkera vid laddaren. Placera bilen på ett sätt som inte blockerar andra laddpunkter eller hindrar andra bilar eller fotgängare att röra sig på laddstationen.
  2. Lämna inte laddstationen om du står i kö då det gäller att vara redo när laddplatser blir lediga. Passa på att använda kötiden för att förbereda betalning. På många laddstationer kan man välja olika betalsätt, följ anvisningarna på platsen.
  3. Ställ bilen på anvisad köplats om sådan finns. Om det inte finns anvisad köplats bör man parkera på ett sätt som inte blockerar för andra bilar eller hindrar fotgängare att röra sig på laddstationen.
  4. Om det är kö är det bra om man enbart laddar så mycket man behöver för att ta sig till sin destination. Då frigörs plats och fler kan ladda vid stationen. Tänk på att det dessutom är effektivare med flera korta laddstopp än ett långt. Avsluta om möjligt laddningen vid 80 %, sedan sjunker bilens laddhastighet kraftigt.
  5. Olika bilmodeller kan ta emot olika mycket effekt. Om det finns möjlighet att välja mellan laddare med olika effekter bör man inte välja en laddare med högre effekt än bilen kan ta emot.

De här tipsen, och ännu fler, finns på Energiföretagens webbplats