Elfondsrapporten - mars
I mars fick vi betydligt mildare temperaturer i Norden än föregående månader. Det var en bidragande faktor till att vi också fick lägre elpriser på den rörliga marknaden. Samtidigt kan vi konstatera att det fortsatt varit en stor variation i elpriserna i Sverige, med stora prisskillnader mellan norra och södra Sverige.
I de nordliga elområdena SE1 och SE2 har priserna fortsatt på samma låga nivåer som i inledningen av året. Genomsnittspriserna för månaden låg kring 10–16 öre/kWh i norr (SE1-SE2) och över 50 öre/kWh i de södra elområdena. I SE3-SE4 motsvarade priset under månaden en sänkning från februari motsvarande 34 respektive 42 procent.
En förklaring till de mycket låga priserna i norr är att det finns ett stort hydrologiskt överskott och med mycket vatten att tillgå finns goda förutsättningar för vattenkraftsproducenterna. Under mars har även kärnkraftsproduktionen i Sverige legat över 90 procent och vi har haft en vindkraftsproduktion som varit i linje med normalen. Under mars månad har även produktionen av solcellsgenererad el ökat. Sammantaget har detta bidragit till lägre elpriser under mars.
Vi kan också konstatera att antalet timmar med mycket låga eller till och med negativa elpriser ökat. Mest noterbart är det i SE2, där vi såg 189 timmar med negativa elpriser under mars, vilket motsvarar cirka en fjärdedel av månadens timmar. I SE3 och SE4 noterades ett negativt elpris vid över 30 tillfällen. Som kontrast till de många timmarna med låga priser, kan vi också nämna att månadens dyraste timmar uppgick till cirka 2,8-2,9 kr/kWh i SE3 och SE4. Det inträffade den 20 mars klockan 18–19, då priset var ungefär 75 gånger så högt i SE4 som i SE2.
Bränslemarknaden
På råvarumarknaden såg vi en större nedgång i februari bland annat drivet av mildare temperaturer och lägre gasbehov för uppvärmning, men även en högre förväntad produktion från förnybara energislag. Prisnedgången fortsatte in i inledningen av mars och vi såg fortsatt fallande priser på såväl gas som utsläppsrätter. Under resten av månaden har dock priserna återhämtat sig en aning, bland annat på grund av minskade förhoppningar om en vapenvila mellan Ryssland och Ukraina.
Om vi blickar framåt är utvecklingen på bränslemarknaden fortfarande oviss. Vi har ett geopolitiskt osäkert läge och efter en kall vinter är påfyllnadsbehovet i de europeiska gaslagren högre än på länge. Tillsammans med satsningar inom försvarsindustrin väntas det öka efterfrågan på energi. Å andra sidan väntas nya tullar från USA och en svag europeisk industri att hålla tillbaka efterfrågan. Utbudet av flytande gas (LNG), väntas också öka kommande år, vilket bidrar till att marknaden förväntar sig lägre gaspriser kommande år.
Framtidsutsikter
Under mars noterade vi ett antal timmar med mycket låga/negativa elpriser, vilket vi väntar oss fortsätta även framöver. Nyligen publicerade energiföretagen siffror som visar att solkraftsproduktionen 2024 ökade avsevärt i samtliga elområden i Sverige jämfört med 2023 och även att vindkraftsproduktionen ökade på nationell nivå. Att den förnybara produktionen ökar är givetvis positivt, men en allt mer väderberoende elproduktion riskerar också att leda till större svängningar i elpriser framåt.
Med mycket tillgängliga vattenresurser är vår tro att genomsnittspriserna på spotmarknaden kommer att vara låga stora delar under våren och sommaren. Det är i linje med marknadens förväntningar sett till hur de kommande månaderna och kvartalen handlas på elterminsmarknaden.
Prissäkringar – Förvaltad Elfond
Vår står fast vid att den grundläggande situationen på elmarknaden är god. För april månad har vi en prissäkringsgrad om 70 procent i fonden. Under månaden har vi minskat prissäkringsgraden en aning i de närmsta terminskontrakten, då vi tycker det finns möjlighet att ta del av låga elpriser på den rörliga marknaden om vädret blir gynnsamt. Samtidigt har vi en säkringsnivå som begränsar riskerna på uppsidan om vi får ett väderomslag.
Datum för analys och prognoser: 2025-04-02