Elfondsrapporten - november
I november har vi noterat ett skifte i priserna på spotmarknaden. Priserna steg markant jämfört med de föregående månaderna, särskilt i mellersta och södra Sverige. Anledningarna är flera:
- Vi har gått in i en säsongmässigt kallare period där efterfrågan på el ökat.
- Vi har stundtals haft låg vindkraftsproduktion, särskilt nere på kontinenten.
- Driftstörningar i den nordiska kärnkraften, där bland annat Forsmark 3 är ur drift till slutet av januari (enligt nuvarande plan).
- Isläggning i norra Sverige har medfört att vattenkraften stundtals har haft begränsad produktion.
Därtill var november också den första hela månaden med Svenska Kraftnäts (SvK) nya modell som påverkar prissättningen på spotmarknaden, Flödesbaserad kapacitetsberäkning (flow-based), som infördes i slutet av oktober. Som vi var inne på i förra månadsbrevet är det svårt att isolera den faktiska effekten som metoden ger på priserna och det görs inte någon officiell jämförelse vad priserna hade varit med den gamla metoden.
Det finns dock några saker vi kan ta med oss från den första månaden med flow-based. Bland annat ser vi tydligare prisskillnader mellan Sveriges elområden. Historiskt har Sveriges nordligaste elområden SE1 och SE2 sammankopplat väldigt väl och vi har varit vana med att se samma priser de senaste åren. Under november har vi dock sett ett tydligt mönster att SE2 levererats till lägre priser än i SE1. Vi har även sett tendenser till att SE3 kopplat mer mot de högre kontinentala priserna vid ansträngda situationer.
Totalt sett levererades SE3 cirka 24 öre/kWh över systempriset under november månad, och vi har sett att terminsmarknaden justerat upp sin tro om det framtida elpriset i SE3 sedan införandet av flow-based.
Bränslemarknaden
Gaspriserna har fortsatt att stiga under månaden och likaså priset på utsläppsrätter. Även om gaslagren är på högre nivåer än de minimumnivåer EU satt upp, ser vi i skrivande stund en markant lägre lagernivå än vid samma tidpunkt förra året. Dessutom finns det stor osäkerhet gällande gasleveranser till sydöstra Europa, då det finns ett transitavtal mellan Ukraina och Ryssland som löper ut vid årsskiftet. Marknaden tolkar situationen som ansträngd och priserna på gas har ökat till årshögsta nivåer.
I Norden har vi välfyllda vattenmagasin vilket gör att den fundamentala situationen ser fortsatt bra ut. Detta återspeglas även i de nordiska elterminspriserna och systempriset har inte rört sig nämnvärt den senaste månaden trots högre bränslepriser.
Framtidsutsikter
Även om vi inte sett några stora prisskillnader i det nordiska systempriset under månaden, ser vi att priserna i vissa elområden stigit markant. Kontrakten för de olika elområdena (EPAD), särskilt SE3 och SE4 har ökat kraftigt under månaden, vilket betyder att marknaden tror på högre priser i dessa områden framöver. Elområde SE3, har nu ökat med 10–15 öre/kWh i kontrakten under vinterhalvåret och priset väntas levereras över systempris under Q1, vilket är en skillnad mot den tidigare marknadstron.
I övrigt indikerar ökningen i gaspriserna på en mer ansträngd vinter på kontinenten, vilket skulle kunna innebära att kallt väder kan ge större effekt än tidigare år. Vid normalväder borde dock den goda vattensituationen i Norden kunna hålla emot priserna från kontinenten.
Grafen visar prisutvecklingen i elterminskontraktet SYSTOAFUTBLQ1 (Q1-2025), alltså marknadens tro om elpriset i SE3 under det första kvartalet i 2025. Under stora delar av året har marknaden förväntat sig att priset handlas under systempris, men den senaste tiden har detta svängt. I dagsläget handlas kontraktet cirka 8,5 EUR/MWh över systempriset.
Prissäkringar
Vi har positionerat oss med cirka 75 procent prissäkringsgrad inför vintern. Uppgången i elområdeskontrakten är svåranalyserad och den senaste tiden gör att vi är mer försiktiga att öka på med säkringar i dessa kontrakt just nu. Skulle vi se prisfall framöver, finns det dock chans att vi ökar på säkringsgraden ytterligare.
Datum för analys och prognoser: 2024-12-06