Elfondsrapporten - februari
Elmarknaden i februari präglades av stora prisskillnader mellan norra och södra Sverige. I de södra elområdena SE3–SE4 var februari den dyraste månaden vintersäsongen 2024–2025 med ett månadsmedelpris om 77,0 respektive 103,9 öre/kWh. I SE1–SE2 levererades elpriset istället till låga 12,9 respektive 14,5 öre/kWh. Vi kan alltså konstatera att elpriset i SE4 var nästan åtta gånger högre än i SE1 under februari.
Under månaden förekom perioder med både låga temperaturer och svag vind. Det gjorde att behovet av uppvärmning var stort samtidigt som produktionen från vindkraften var låg. Samtidigt hade de stora vattenkraftsproducenterna – som främst är belägna i norr – goda förutsättningar för elproduktion. Under senhösten och vintern har det kommit rikligt med nederbörd, vilket har lett till ett stort överskott i den hydrologiska balansen i Norden. * Vid ansträngda lägen (som till exempel vid kalla temperaturer och låg vind), bidrar dock överföringsbegränsningar och så kallade flaskhalsar i elnätet till att den vattenkraftsproducerande elen inte kan transporteras till södra Sverige fullt ut. Det är en delförklaring till de stora prisskillnaderna mellan elområdena.
*Hydrologisk balans beskriver förhållandet mellan ett områdes inflöde och förluster av vattenresurser jämfört med ett normalår, med hänsyn till exempelvis nederbörd, snöreserver, avrinning, avdunstning, markvatten och grundvatten. Måttet är viktigt för vattenkraftsproduktionens förutsättningar.
Bränslemarknaden
Under februari och fram till inledningen av mars har vi sett betydande prisnedgångar på gasmarknaden. Det förklaras bland annat av prognoser som visat mildare temperaturer, att vinter- och köldsäsongen går mot sitt slut vilket leder till lägre gasbehov för uppvärmning, samt en högre förväntad produktion från förnybara energislag. Dessutom finns tecken på en svag ekonomisk utveckling i exempelvis Tyskland och en fortsatt svag industriell efterfrågan på el i Europa.
Samtidigt finns uppåtrisker. Till exempel är det geopolitiska läget är fortsatt osäkert och förhoppningarna om en förestående fred i Ukraina har dämpats ytterligare. Vintern i Europa har också varit kall och gaslagren är på betydligt lägre nivåer än de senaste två åren. Det leder till att det krävs en högre fyllnadstakt till nästa vinter och alltså en hög efterfrågan.
Priset på utsläppsrätter har också sjunkit under månaden. Priserna har fallit nästan 20 procent sedan slutet av januari. De mildare temperaturerna och behovet av mindre gas- och koleldad elproduktion, i kombination med nya hot om amerikanska tullar mot EU, är bidragande faktorer.
Framtidsutsikter
I slutet av vintersäsongen minskar risken för nya köldperioder och väderprognoserna indikerar fortsatt milt och blött väder. Vattenresurserna i Norden är fortsatt goda, vilket gynnar vattenkraften. Det finns fortfarande en risk för stor rörlighet i elpriserna i Sverige, kanske särskilt i de södra delarna av landet. Den grundläggande situationen ser dock fortsatt god ut, och vår bild är, precis som elterminsmarknaden indikerar, att vi framöver kan förvänta oss låga elpriser på spotmarknaden. Som vi konstaterat tidigare är elpriset på kort sikt starkt väderberoende och om vi får ett väderomslag till kallare, torrare och vindfattigt väder finns det fortsatt risker på uppsidan.
Prissäkringar – Förvaltad Elfond
Vår bedömning är att den grundläggande situationen på elmarknaden är god och givet den senaste tidens utveckling har vi positionerat oss med en prissäkringsgrad om 75 procent i mars månad. Vi bedömer att det är en säkringsnivå som begränsar riskerna på uppsidan om vi får ett väderomslag, men samtidigt har möjligheter att ta del av låga elpriser på den rörliga marknaden om vädret är fortsatt gynnsamt.
Datum för analys och prognoser: 2025-03-04