Gå till innehållet
Meny

Säga upp eller flytta elavtalet

Att säga upp eller att flytta elavtal är en utav många saker att tänka på vid en flytt. Men ta det lugnt, vi på Mälarenergi hjälper dig. Här nedan hittar du allt du behöver veta om att säga upp eller flytta ditt elavtal. 

Tre enkla steg för att säga upp eller flytta ditt elavtal:

  1. Anmäl din flytt till och säg upp ditt elnätsavtal med din nuvarande elnätsleverantör.
  2. Kontakta din nya elnätsleverantör och teckna ett nytt elnätsavtal.
  3. Kontakta ditt elhandelsföretag och säg upp ditt elavtal eller flytta med det till din nya bostad.

Hur anmäler jag flytt?

Om du flyttar till, från eller inom Mälarenergis elnätsområde kan du anmäla det i vår flyttguide på webben.

Ditt inflyttsärende kommer att åtgärdas inom fem arbetsdagar. Om det är mindre än fem dagar till inflytt ber vi dig att kontakta vår kundservice på telefonnummer 021-39 50 50. Du kan även kontakta oss i vår chatt här på webben eller på vår Facebook.

Anmäl flytt via flyttguiden

Har du en annan elnätsleverantör kontaktar dem för att säga upp ditt avtal och anmäla din flytt.

Vem är min elnätsleverantör?

Vilken elnätsleverantör du har är ingenting du kan välja själv. Det finns nämligen bara en enda leverantör i ett specifikt område.

Är du osäker på vilken elnätsleverntör du har? På nätområden.se kan du enkelt hitta vilket företag som äger elnätet där du bor.

Säga upp elnätsavtalet - när måste det göras? 

På elnätsavtalet är det 1 månads uppsägning, vilket innebär att du behöver säga upp ditt abonnemang en månad innan avflyttningsdatum. Det kan du göra i vår flyttguide på webben. Samtidigt kan du anmäla vart du ska flytta, är det inom Mälarenergis elnätsområde kan du även ange vart vi ska skicka slutfakturan. 

Kan jag ta med elavtalet när jag flyttar?

Om du ska flytta och redan har ett elavtal kan du oftast flytta elavtalet till din nya bostad. Det enda du behöver göra är att höra av dig till ditt elhandelsföretag och berätta vilket datum som du vill ha el på den nya adressen, den nya bostadens adress och ditt anläggnings-ID.

Ditt anläggnings-ID består av 18 siffror och du hittar det på din elfaktura. 

Glömt teckna elavtal?

Om du glömt teckna elavtal men har ett elnätsavtal kommer du ändå få el till din nya bostad. Du kommer då få en så kallad anvisad elleverantör. Den anvisade elleverantören är den leverantör som har avtal med elnätsleverantören och kommer att fakturera dig för elen enligt ett anvisningsavtal.

Ditt anvisningsavtal fungerar som ett vanligt elhandelsavtal. Skönt med ett automatiskt avtal tänker du nu, men riktigt så är det inte. Ett anvisningsavtal är oftast dyrare än vad ett elhandelsavtal som du själv tecknat är. Därför är det bättre att själv teckna ditt elhandelsavtal. 

Här kan du teckna elavtal

Köpt fritidshus? Teckna nytt elavtal

Om du inte flyttar, utan istället skaffar ytterligare en bostad som till exempel ett fritidshus, behöver du istället skaffa ett nytt elavtal till din nya bostad. Det enklaste sättet att skaffa ett nytt elavtal är oftast att teckna ett elavtal på ett elhandelsföretags hemsida. 

Vill du teckna ett elavtal hos oss? Här kan du snabbt och enkelt teckna ett elavtal

Publicerad av: Mälarenergi AB (elhandel)