Gå till innehållet

Vårt moderna liv drivs av el.

I början på 1900-talet tog hushållsarbetet för en svensk familj cirka 54 timmar i veckan. Nästan all vaken tid gick åt till att laga mat, tvätta och hålla värmen. Idag tar samma arbete 15 timmar i veckan, tack vare alla hushållshjälpmedel som drivs med el, och vi får mer tid över till annat.

El har gett oss en enklare, säkrare, roligare, ljusare och varmare tillvaro. El är alltså en förutsättning för att vi ska kunna ha den livsstil och det samhälle som vi har idag. Vi använder el till allt fler saker varje år. Framför allt är det antalet tv-apparater, datorer och underhållningsprylar - som tv-spel och surfplattor - som ökar. Trots det så ökar inte användningen av hushållsel i Sverige, alltså hur mycket el som används hemma hos människor. Det beror framför allt på att tekniken hela tiden utvecklas och blir mer och mer effektiv.

 

Kan du komma på något hushållsarbete som skulle gå lättare att göra med el?

Cykla dig till lägre elräkning?

Ett gym i USA satte generatorer på sina träningscyklar, och lät de som tränade producera el. Tack vare det fick de 60 % lägre elräkning. Något att prova hemma?

Vad är smart elanvändning?

Numera pratar vi mycket om hållbarhet och smart elanvändning. Det kan handla om enkla saker som att använda lågenergilampor eller att stänga av tv:n med knappen istället för fjärrkontrollen. 

Men faktum är att mer elanvändning också är en del av lösningen på ett mer hållbart samhälle. Om vi åker mer tåg istället för flyg, och kör elbilar istället för bensinbilar, då har vi gjort miljön och klimatet en riktig tjänst – samtidigt som vi använt mer el istället för fossila bränslen. 

För varje år som går blir vi också duktigare på energieffektivisering, alltså att använda el och annan energi så effektivt som möjligt. Det gör vi bland annat genom att köpa nya och smartare apparater, till exempel ett nytt kylskåp som drar mindre el än ett gammalt.

Hur kan vi använda energin mer effektivt? Och kan du komma på ett exempel där det vore bra med mer el?

Vad räcker en kilowattimme till egentligen?

Kilowattimmar (kWh) är den enhet vi använder för att mäta elenergi. Man brukar räkna med att en kilowattimme kostar ungefär 1,50 kronor. Det är 1,50 som räcker ganska långt! En kilowattimme räcker till att driva.

» en dator i 10 timmar
» en lågenergilampa i 91 timmar
» en hårtork i 40 minuter 
» en 42 tums LCD-tv i knappt 8 timmar 
» en mikrovågsugn i 1 timme
» en eltandborste i 500 timmar 
» en vattenkokare i 30 minuter
» en dammsugare i 40 minuter
» en brödrost i 1 timme och 15 minuter

Smarta elnät - vad betyder det?

De flesta bedömer att det i framtiden kommer mycket mer av småskalig elproduktion i hemmen, till exempel med egna solceller på taket eller i små vindkraftverk. För att klara den förändringen behöver elsystemet anpassas, det är helt enkelt inte byggt för att vi själva ska producera el. Elnätet behöver alltså bli mer ”smart”, och göra det enkelt för alla som kan producera el att göra det. När fler gör det behöver också elnätet kunna jämna ut topparna och dalarna i efterfrågan och utbud, alltså vilka som har el och vilka som vill ha.

Men ett smart elnät handlar inte bara om att fler ska kunna producera el. Det kan också handla om nya tjänster och produkter som gör att man kan se eller styra sin elanvändning via mobilen eller över nätet.

Elnätet binder samman hushåll och företag i hela Norden med varandra, och förstås med kraftverken.