Gå till innehållet

Sida 4

Vart tar vattnet vägen när du spolar?

Du kanske trodde att det gick ett rör direkt från toaletten ner till Mälaren? Så är det inte. När vi har använt vattnet måste vi på Mälarenergi rena det nästan lika noggrant som när vi först tar det från Mälaren för att dricka. Allt som slängs i avloppet förutom kiss och bajs tas bort, och sedan äts kisset och bajset upp av mikroorganismerna.

Förr i tiden, innan vi hade ett reningsverk i Västerås, åkte allt  avloppsvatten direkt ut i Mälaren.

Varför tror du att vi inte kan fortsätta som på den tiden, utan reningsverk?

VL-Buss

Bussar som kör på bajs.

Vad har bussar att göra med vatten och avlopp? En hel del! Genom vårt arbete med att rena avloppsvattnet ser vi till att stadens bussar kör miljövänligt, på biogas.

Biogas bildas när mikroorganismer äter på slammet i rötkammaren. Mikroorganismerna äter sig mätta på slammet och släpper sedan ifrån sig biogas, som vi samlar in. De fungerar ungefär som kor, som faktiskt fjärtar biogas när de står i hagarna och betar.

Står det ”biogasbuss” på bussen så vet du att det är mikroorganismerna och vårt arbete som driver bussen framåt!

Varför tror du att vi samlar in biogas från mikroorganismer och från kor?

En mikroorganism på jobbet

Dessa mikroorganismer är våra bästa medarbetare, de hjälper oss att göra rent avloppsvattnet genom att äta upp kisset och bajset.

Kundvagn

Konstiga saker vi har hittat i reningsverket

» 12 dyrbara guldskedar
» En kundvagn
» En pocketbok
» Strumpbyxor
» Löständer
» Trosor och kalsonger
» En halvmeter trävirke
» Mobiltelefoner
» 2 stycken 500-kronorssedlar

experiment4

Gör ditt eget avloppsreningsverk

I reningsverket går vattnet igenom ett stort antal reningsbassänger för att till slut kunna släppas tillbaka ut i Mälaren. Kan du föreställa dig hur vattnet ser ut när man renar det från så mycket olika saker? Med vårt experiment kan du på ett enkelt sätt se hur stor skillnad det är på smutsigt och rent!

Ladda ner experiment nr 4
Gammal bild på Stadshotellet i Västerås

Avloppets historia i Västerås

Har du någon gång tänkt på hur det skulle vara om vi inte hade toaletter hemma? Förr i tiden kissade och bajsade man på dass, pottor eller i gropar i skogen om man bodde på landet. Slaskvatten och urin tömdes ut på gator och torg. Fastighetsägaren skulle se till att hålla rännstenarna fria, så att flytande föroreningar kunde rinna fritt. På 1800-talet började man till slut att samla upp allt avfall i städerna och köra bort det för att hälla ut i Svartån och Mälaren. Föreställ dig hur det var när allt kiss och bajs fortfarande låg på gatorna. Tror du att det luktade gott i Västerås?

1908 installerades de första vattentoaletterna i Västerås, 15 st. av dem var på Stadshotellet som ni ser på bilden här intill. Vattentoaletter på den här tiden var väldigt unikt och modernt, något som man till och med fick betala en speciell lyxskatt för.

Det var inte förrän 1939 som Västerås byggde ett avloppsreningsverk – vilket vi faktiskt var bland de första städerna i Sverige med. Innan avloppsreningsverket fanns åkte allt avlopp direkt ut i Mälaren. Hur tror du att mälarvattnet såg ut då?