Gå till innehållet

Batterilager - en del av en hållbar framtid

Batterilager är en av pusselbitarna när vi bygger en hållbar framtid. Northvolt och Mälarenergi samverkar därför kring batterilager. Inom kort lanseras Northvolts första publika batterilager på Rocklunda i Västerås, där batterilagret ska kapa topparna med upp till 80% i elnätsbelastningen när elbilarna laddas.  

Read this article in English

Batterier är en innovativ lösning för att kunna minska topparna i elanvändningen. Nothvolts mission är att skapa världens grönaste batteri. För att lyckas krävs hållbarhet i alla led; från utvinning av mineraler och energimix vid batteriproduktionen till återvinning av gamla batterier. Läs gärna mer i vår blogg om hur arbetet utformas på Northvolt Labs forskningscenter och demofabrik i Västerås.

Samarbetet med Northvolt är en del av Mälarenergis omfattande hållbarhetsarbete, där vi tar ansvar för att utveckla det samhälle vi lever i och hjälper våra kunder att leva mer hållbart. Att kapa effekttopparna i elnätet frigör resurser i elnätet som då kan användas till annan användning.

Rocklunda Fastigheter är en annan viktig samarbetspartner i arbetet med batterilagret på Rocklunda. Laddstationen består av ett litiumjonbatterisystem baserat på det modulära batterisystemet Voltrack. Batteriet kommer att ge effekt på upp till 220 kW och en användbar energikapacitet på 320 kWh och tas i drift under sommaren 2020.Laddstationen tas i drift under sommaren 2020 och kommer att sänka effekttopparna vid elbilsladdning med över 80 procent.

Hela projektet är ett samarbete mellan Mälarenergi, Northvolt och Rocklunda Fastigheter, och medfinansieras av Energimyndigheten.

I framtiden kommer batterilager att spela en stor roll för hur vi ska kunna hantera väderberoende, småskalig och lokal energiproduktion samtidigt som vi använder allt mer el. Batterier kan användas för att förstärka elnäten och för att lagra energi från förnybara energikällor som vind och sol.

Artiklar om Northvolt och batterier

Mälarenergi och Northvolt samarbetar för framtiden

Mälarenergi och Northvolt samarbetar just nu i ett unikt projekt för att testa möjligheterna med att använda batterilager i elnätet. En av projektets möjligheter är att eliminera frågan om effektbrist kopplat till elbilsladdning, vilket är vad projektet hittills fokuserat på. Hösten 2020 invigdes Mälarenergis och Northvolts batterilager vid laddplatserna på Rocklunda i Västerås och till […] Läs hela nyheten