Gå till innehållet
Meny

Samma summa.     Året om.

Med Utjämnad betalning slipper du vinterns pristoppar. Istället betalar du samma summa varje månad.

Kvinna som står med armarna åt sidan och förklarar hur man kan få ett elavtal med samma kostnad varje månad.

Utjämnad betalning

Ta kontroll över din månadskostnad

Utjämnad betalning är en tjänst där du betalar samma summa varje månad för dina tjänster hos oss. Enkelt, tryggt och utan överraskningar.

Det passar dig som köper el, vatten eller värme från oss och vill fördela dina kostnader jämnt över hela året. Självklart betalar du varken mer eller mindre än du gör annars för din användning, men du slipper de extra höga räkningarna på vintern.

Redan kund: ansök om utjämnad betalning

Logga in på kundportalen Mitt Mälarenergi för att ansöka snabbt och enkelt.

 

Hur skaffar jag Utjämnad betalning om jag inte är kund?

Om du inte redan är kund hos oss skaffar du enkelt Utjämnad betalning för din elräkning när du tecknar ett elavtal med oss. Lättast är att skaffa ett elavtal på vår hemsida. När du fyllt i dina personuppgifter kan du välja att lägga till Utjämnad betalning. 

Ny kund: teckna elavtal med utjämnad betalning

Teckna elavtal med oss så kan du välja att lägga till utjämnad betalning på elen. Du lägger till utjämnad betalning på steg tre när du tecknar elavtal.

 

Vad kostar utjämnad betalning?

Vad just du har för månadsbelopp baserar vi på din beräknade årsanvändning för dina tjänster hos oss. Skulle du öka eller minska din användning under året, justeras beloppet vid vår årliga avstämning och du får ett högre eller lägre månadsbelopp kommande år. För 19 kronor i månaden kan du lägga till utjämnad betalning och betala samma summa, varje månad.

Exempel:

Graf som visar hur priset varierar över tid med blir samma med utjämnad betalning

 • Vad kostar det att lägga till utjämnad betalning??

  Utjämnad betalning kostar 19 kronor i månaden och det enda som krävs är att du är kund hos oss.

 • Vem kan få utjämnad betalning?

  Vi erbjuder utjämnad betalning till alla våra kunder, utom företag. Tyvärr kan man inte ha utjämnad betalning om man är företagskund.

 • När börjar min utjämnade betalning fungera?

  När du fyllt i och skickat in en ansökan om utjämnad betalning gör vi en sedvanlig kreditprövning. Om den godkänns skickar vi ett bekräftelsebrev till dig när allt är klart och fungerar. I bekräftelsebrevet anger vi även vilket månadsbelopp vi rekommenderar för att jämna ut dina betalningar.


 • Kan jag ändra min månadskostnad?

  Ja, det belopp vi anger på fakturan är en rekommendation. Men eftersom det är du som har bäst koll på elförbrukningen i ditt hushåll kan du givetvis göra justeringar. Om du till exempel vill ändra dina uppvärmningsförhållanden, hör du av dig till Kundcenter så justerar vi ditt rekommenderade månadsbelopp.

 • Kan jag avsluta min utjämnade betalning?

  För att avsluta din utjämnade betalning säger du upp det skriftligen via e-post eller brev. Innan avtalet avslutas behöver dock en eventuell skuld regleras. Har du pengar innestående regleras det med en utbetalning från oss. När saldot är reglerat får du vanliga fakturor från oss precis som innan du ansökte om utjämnad betalning.

 • Ska jag betala till samma bankgiro som nu?

  Nej, vi har ett separat bankgiro för utjämnad betalning. Det nya bankgironumret är 337-7280. Om du betalar dina räkningar via internetbank och har Mälarenergi inlagd som betalningsmottagare, behöver du med andra ord ändra bankgironumret. Skulle du betala till fel bankgiro riskerar du att försena registreringen av din betalning till oss.

 • Jag har fått en påminnelse på en faktura trots att jag har tillgodo på mitt Utjämnad betalning konto?

  Utjämnad betalning fungerar så att det tillgodo du har på kontot kommer att användas när din faktura kostar mer än det belopp du betalar i utjämnad betalning. Du kan alltså inte ha en buffert att använda till obetalda fakturor utan betalar du inte din faktura i tid kommer du att få en påminnelse av oss. 

 • Vilka villkor gäller?
 • Hur vet jag att min betalning är aktiv?

  På Mitt Mälarenergi kan du se om din utjämnade betalning är aktiv.

 • Kan jag ha flera anläggningar kopplade?

  Ja, så länge anläggningarna står på dig. Med det menas att anläggningarna
  måste vara kopplade till ditt personnummer.

 • Hur kan jag följa upp min utjämnade betalning?

  Varje faktura innehåller, förutom information om det rekommenderade utjämnade månadsbeloppet, en fakturaspecifikation som visar den sista månadens verkliga kostnad. Denna kommer alltid avvika från det utjämnade beloppet. Beroende på månad kommer du betala mer eller mindre än din faktiska kostnad. Fakturan visar också saldot på dina inbetalningar, det vill säga om du ligger på plus eller minus totalt. Du kan även följa upp din utjämnade betalning på Mitt Mälarenergi.

 • Måste jag teckna elavtal för att få utjämnad betalning?

  Nej du behöver inte teckna elavtal för att få utjämnad betalning. Tjänsten kan även användas för våra andra nyttigheter, så som fjärrvärme och vatten.

 • Vad händer om jag betalar för mycket eller för lite?

  Ser vi efter ett år att du har betalat alldeles för mycket eller för lite, slår
  vi ut det på nästkommande års beräkning. Du får med andra ord ett nytt höjt eller sänkt  rekommenderat månadsbelopp.

 • Jag ska flytta men vill fortsätta vara kund hos Mälarenergi och behålla min utjämnade betalning

  Som vanligt är det viktigt att du anmäler flytt i god tid (minst en månad före flyttdatum) till oss på Kundcenter. Tänk även på att din förbrukning kan förändras när du flyttar, till exempel om du flyttar från lägenhet till hus. Med andra ord kan du behöva ändra månadsbeloppet för din utjämnade betalning genom att kontakta Kundcenter på 021-39 50 50.

 • Jag ska flytta och vill avsluta min utjämnade betalning

  Du anmäler flytt som vanligt i god tid (minst en månad före flyttdatum) till oss på Kundcenter. Din utjämnade betalning kommer att leva vidare tills ditt saldo är slutreglerat och därefter måste du avsluta tjänsten skriftligen till Kundcenter via brev eller e-post.

 • Kan jag betala via autogiro?

  Ja, vi rekommenderar dig att sköta inbetalningarna till utjämnad betalning via autogiro då det är enkelt och säkert. Läs mer om autogiro här.

 • Kan jag ändra mitt autogirobelopp?

  Ja, kontakta oss på 021-39 50 50 så hjälper vi dig.

 • Om jag redan har autogiro hos Mälarenergi, varför måste jag ansöka på nytt för utjämnad betalning?

  Det beror på att tjänsten är kopplat till ett helt nytt bankgirokonto (337-7280) hos Mälarenergi. Vi måste därför koppla om ditt konto mot detta hos Bankgirocentralen för att ditt autogiro skall fungera.

 • Kan jag ha utjämnad betalning fast jag inte vill ha autogiro?

  Ja, du betalar då månadsbeloppet med hjälp av inbetalningskortet som följer med din faktura.

 • Jag ska resa bort några månader, hur gör jag med mina fakturor?

  Vi rekommenderar dig att skaffa autogiro för att sköta dina betalningar
  under din resa.

 • Jag har solpaneler på mitt tak och vill ha utjämnad betalning.

  Tyvärr fungerar inte utjämnad betalning tillsammans med nettodebitering (egen produktion). Den egna produktionen tillsammans med utjämnad betalning klarar inte våra system av idag. 

 • Publicerad av: Mälarenergi Försäljning AB (elhandel)