Gå till innehållet

Att tänka på inför bytet av din elmätare

Du som kund äger mätarplatsen och är ansvarig för att arbetet på mätarplatsen kan utföras på ett elsäkert sätt. Behövs enklare justeringar åtgärdar vi det utan extra kostnad, men vid större justeringar tillkommer kostnad för arbete.

Mätare utomhus

Är du villaägare sitter din mätare oftast utvändigt på fasaden. Bor du i lägenhet sitter de i trappuppgången eller i källaren. Det innebär att ingen behöver vara hemma när vi kommer och byter din mätare. Vi meddelar dock vilken vecka det blir eftersom bytet orsakar ett kortare avbrott.

Mätare inomhus

Har du din mätare inomhus behöver vi komma in till dig. En vuxen person över 18 år, som vet var mätaren sitter, ska finnas i bostaden när vi kommer. Om ett barn är ensamt hemma går vi inte in. Vi meddelar exakt tid per post när bytet närmar sig.

Se till att mätaren inte är blockerad

För att vårt jobb ska gå så smidigt som möjligt, ber vi dig plocka bort saker som blockerar mätaren. Tänk på att vi måste kunna stå framför mätaren vid bytet. Har du till exempel växter eller buskar framför mätarskåpet, se till att skydda dem så vi inte skadar något.

Ett kort elavbrott – stäng av känslig utrustning

När vi byter din elmätare blir det ett kort elavbrott. Se därför till att all känslig elektrisk utrustning är avstängd under den tiden.

Har du fritidshus i vårt elnätsområde?

Om du vill göra ditt hus, lägenhet eller sommarhus spänningslöst under en längre tid är det viktigt att du stänger av elmätaren på brytarknappen. Då kan vi fortfarande ha kontakt med din mätare och samla in din mätarställning så att din faktura blir rätt.

Publicerad av: Mälarenergi Elnät AB