Gå till innehållet

Säkra upp huset för elbilsladdning

Att installera en laddbox är det säkraste sättet att ladda din elbil på hemma. Med laddboxen kan du ladda med högre effekt, alltså snabbare än genom ett vanligt uttag. Det är även säkrare än att ladd ur ett vanligt uttag då den kommunicerar eventuella fel och slutar ladda när batteriet är fullt. Därmed blir det möjligt för dig att utnyttja fordonets hela laddkapacitet.

Köp hemmaladdare

Se över ditt säkringsabonnemang

Om du ska installera en laddbox för elbilsladdning kan det vara bra att se över ditt säkringsabonnemang. Säkringsabonnemang är det du betalar för den huvudsäkring du har i ditt hus. En villa har vanligtvis en säkring mellan 16A-25 Ampere (A) och de flesta laddboxar för hemmet kräver att du har minst 16A huvudsäkring. Men det finns även de som kräver högre så kolla därför upp vad som gäller för din laddbox.

Beroende på vilken storlek på huvudsäkring du har idag så kan du behöva säkra upp huset om du vill kunna ladda på maximal hastighet. Gör du en uppsäkring och är kund hos oss på Mälarenergi ökar din avgift för ditt säkringsabonnemang.

Läs mer om våra priser för säkringsabonnemang

Ladda inte din elbil i eluttaget

Även om det går att ladda din elbil direkt i ett eluttag är det inget du bör göra. De vanliga eluttagen är inte utformade för att klara en hög belastning under lång tid. En hög belastning under lång tid kan leda till överhettning och tillslut även brandfara. En överbelastning kan även göra att tiden det tar att ladda din elbil blir oförutsägbar.

Tips för ett elsäkert hem