Gå till innehållet

Elavtal första gången

Dags att flytta till en egen lägenhet för första gången? Då kan vår elavtalsguide vara till hjälp!

Vad behöver jag fixa när jag ska flytta till eget för första gången?

Om du ska flytta till en egen lägenhet är det en hel del att tänka på; här är de viktigaste sakerna som du behöver ordna redan inför inflytt:

  • skriva kontrakt på lägenheten och bestämma när du får tillgång till den. Se till att få ett skriftligt kontrakt även om du hyr i andra hand.
  • gör en flyttanmälan på Adressändring.se så att din post kommer till rätt ställe
  • teckna en hemförsäkring.
  • teckna elhandelsavtal. Du kan fritt välja bland Sveriges många elhandelsföretag, ett av dem är Mälarenergi. Varför ska man välja Mälarenergi?
  • teckna avtal för bredband så att du får internet i lägenheten

Läs mer om elavtal för dig som är student

Vilket elavtal ska jag välja?

Det finns flera olika elhandelsavtal. Om du bor i en mindre lägenhet kommer du inte att förbruka så mycket el, och då är våra elavtal Förvaltad Elfond eller Rörligt elpris de bästa. Det här är elavtal utan bindningstid och har endast en månads uppsägningstid för Rörligt elprisavtal och tre månaders uppsägningstid för Förvaltad Elfond.

Det allra viktigaste är att du faktiskt gör ett val. Annars riskerar du att få så kallat tillfälligt avtal och det blir alltid dyrare för dig.

Här hittar du alla elavtal som Mälarenergi erbjuder

Bor du i en hyresrätt eller bostadsrätt och elen ingår i hyran? Ja, då har du ett gemensamt elavtal. Fastighetsägaren eller föreningen står på elavtalet och inte du som privatperson. Då behöver du inte göra något särskilt.

Vad kostar elen? 

Bor man i lägenhet brukar man använda någonstans mellan 150 kWh och 400 kWh i månaden. Vad det kostar beror så klart på vilket elavtal du har och hur mycket el du använder. Ditt ungefärliga pris kan du se i Teckna elavtal (du ser priserna innan du tecknar).

Är du kund hos Mälarenergi kan du följa din förbrukning i appen Mitt Mälarenergi