Teckna elavtal för första lägenheten
Dags att flytta till egen lägenhet? Kanske flyttar du till Västerås för att börja plugga på Mälardalens universitet? Då kan det vara mycket att tänka på - bland annat elavtal. Vi gör det enkelt att avsett om det gäller elhandel, elnät, fjärrvärme, vatten eller fiber! Fixa allt redan idag!
Tre tips inför din flytt
Om du ska flytta till en egen lägenhet är det en hel del att tänka på för att lampan ska lysa och du kan streama dina favoritserier när du flyttar in.
- Ta reda på det 18-siffriga anläggnings-ID så kan vi hantera din flytt snabbare. Det är en unik kod som visar vilken elmätare som tillhör din bostad, den börjar alltid med 735 999. Fråga tidigare boende eller fastighetsägare om du inte fick anläggnings-ID vid kontraktsskrivningen.
- Försök att vara ute i god tid. Anmäl flytten digitalt senast fyra dagar före inflytten. Vi hjälper dig att flytta in och ut och ser till att du avslutar eller startar rätt tjänster och avtal oavsett om det rör sig om vatten, el, fjärrvärme eller fiber. Du loggar in tryggt och säkert med BankID.
- Ditt lägenhetsnummer hittar du i ditt bostadskontrakt. Hittar du inte lägenhetsnumret kan du fråga fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen om vilket nummer som gäller för din lägenhet.
Det här krävs för att du ska få el
För att få el in i din bostad behöver du två avtal - ett elnätsavtal (som ibland kallas elabonnemang) och ett elhandelsavtal.
Elnätsavtal tecknar du med det bolag som äger elnätet där du bor. Detta avtal kan du inte välja själv. Om du bor i Västerås med omnejd har du sannolikt Mälarenergi Elnät. Då kommer vi att ordna elnätsavtalet i samband med att du anmäler flytten.
När du flyttar in har du också möjlighet att välja ett fossilfritt elavtal. Det väljer du fritt. Det viktigaste är att du gör ett aktivt val - annars kommer du att tilldelas ett anvisat elavtal och det blir mycket dyrare för dig.
Anmäl flytt och teckna elavtal
Vilket elavtal ska jag välja?
Det finns flera olika elhandelsavtal. Om du bor i en mindre lägenhet kommer du inte att förbruka så mycket el, rekommenderar vi ett Rörligt elpris. Vårt rörliga elavtal har ingen bindningstid och har endast en månads uppsägningstid. En del med högre förbrukning föredrar fasta elavtal, som ger samma kostnad över längre tid men då måste du binda dig.
Det allra viktigaste är att du faktiskt gör ett val. Annars riskerar du att få så kallat tillfälligt avtal och det blir alltid dyrare för dig.
Måste jag ha ett elavtal om elen ingår i hyran?
Bor du i en hyresrätt eller bostadsrätt och elen ingår i hyran? Ja, då har du ett gemensamt elavtal. Fastighetsägaren eller föreningen står på elavtalet och inte du som privatperson. Då behöver du inte göra något särskilt.
Vad kostar elen?
Bor man i lägenhet brukar man använda någonstans mellan 150 kWh och 400 kWh i månaden. Vad det kostar beror så klart på vilket elavtal du har och hur mycket el du använder. Ditt ungefärliga pris kan du se i Teckna elavtal (du ser priserna innan du tecknar).
Är du kund hos Mälarenergi kan du följa din förbrukning på Mitt Mälarenergi.
Hur lång tid tar det innan elen är igång?
För att inte riskera att flytta in i en bostad som inte har el är det bra om du anmäler din flytt i god tid till ditt elnätsbolag. För Mälarenergi gäller att du måste anmäla senast 4 dagar innan.