Gå till innehållet

Teckna elavtal för första gången

Dags att flytta för första gången? Då kan det vara mycket att tänka på - bland annat elavtal. Då kan vår elavtalsguide vara till hjälp!

Vad behöver jag fixa när jag ska flytta för första gången?

Om du ska flytta till en egen lägenhet är det en hel del att tänka på; här är de viktigaste sakerna som du behöver ordna redan inför inflytt:

  1. Skriva kontrakt på lägenheten och bestämma när du får tillgång till den. Se till att få ett skriftligt kontrakt även om du hyr i andra hand.
  2. Gör en flyttanmälan på Adressändring.se så att din post kommer till rätt ställe.
  3. Teckna en hemförsäkring.
  4. Teckna elnätsavtal. Här kan du teckna ett elnätsavtal hos Mälarenergi!
  5. Teckna elhandelsavtal. Här kan du teckna ett elhandelsavtal hos Mälarenergi!
  6. Teckna avtal för bredband så att du får internet i lägenheten

Två avtal för att få el in i bostaden

För att få el in i din bostad behöver du två avtal - ett elnätsavtal och ett elhandelsavtal. Här kan du läsa mer om skillnaden mellan elnät och elhandel.

Elnätsavtal

Du behöver ett elnätsavtal med det bolag som äger elnätet där du bor. Detta avtal kan du inte välja själv. Om du är osäker på vilken elnätsområde din bostad tillhör så kan du hitta alla områden på natomraden.se. Det är bra om du har ditt anläggnings-ID till hands även om det ofta går bra att teckna ett avtal med hjälp av adress och lägenhetsnummer.

Här kan du teckna ett elnätsavtal!

Elhandelsavtal

Vilket elhandelsavtal du vill ha kan du välja själv och är inte bundet till var du bor. Om du däremot inte väljer att teckna ett elhandelsavtal kommer du att tilldelas ett anvisat elavtal. Det är alltid mer fördelaktigt att själv välja ett avtal. Här kan du läsa mer om anvisat elavtal.

Här kan du teckna ett schysst elavtal!

Vilket elavtal ska jag välja?

Det finns flera olika elhandelsavtal. Om du bor i en mindre lägenhet kommer du inte att förbruka så mycket el, och då kan ett Rörligt elpris vara att föredra. Vårt rörliga elavtal har ingen bindningstid och har endast en månads uppsägningstid. 

Det allra viktigaste är att du faktiskt gör ett val. Annars riskerar du att få så kallat tillfälligt avtal och det blir alltid dyrare för dig.

Här hittar du alla elavtal som Mälarenergi erbjuder

Måste jag ha ett elavtal om elen ingår i hyran?

Bor du i en hyresrätt eller bostadsrätt och elen ingår i hyran? Ja, då har du ett gemensamt elavtal. Fastighetsägaren eller föreningen står på elavtalet och inte du som privatperson. Då behöver du inte göra något särskilt.

Vad kostar elen? 

Bor man i lägenhet brukar man använda någonstans mellan 150 kWh och 400 kWh i månaden. Vad det kostar beror så klart på vilket elavtal du har och hur mycket el du använder. Ditt ungefärliga pris kan du se i Teckna elavtal (du ser priserna innan du tecknar).

Är du kund hos Mälarenergi kan du följa din förbrukning på Mitt Mälarenergi.

Hur lång tid tar det innan elen är igång?

För att inte riskera att flytta in i en bostad som inte har el är det bra om du anmäler din flytt i god tid till ditt elnätsbolag. Hur lång tid det tar att få igång elen beror på vilket elnätsbolag som äger elnätet och vad de har för regler. Men genom att anmäla i god tid minskar du risken att stå utan el.