Gå till innehållet
Solig dag med utsikt över hustak med solceller

Elavtal villa - förnybar el till din bostad

Visst är det en känsla av frihet att bo i en villa. Men det är också mycket att tänka på. Elavtalet till exempel. Vilket elavtal som passar bäst för dig som bor i villa eller radhus är individuellt. Men viktigt är att ha i åtanke är hur din bostad värms upp och hur det påverkar din elkostnad när du ska välja elavtal.

Vilket elavtal ska jag välja om jag bor i villa?

När du bor i villa är det kanske ännu viktigare att du har ett bra elavtal eftersom du troligtvis gör av med mer el än om du bor i en lägenhet. Se därför till att skaffa ett transparent elavtal där du vet vad du betalar för så att det inte dyker upp oväntade kostnader. Det kan även vara bra att jämföra priser så att du får ett bra elpris för din förbrukning. 

Bor man i villa så kan man ha lite olika behov när det kommer till elavtal. Har du kanske eluppvärmd villa och gör av med väldigt mycket el eller har du kanske elbil och vill utnyttja billigare timmar på natten att ladda bilen. Scenarierna kan vara många och helt olika, läs gärna mer om våra olika alternativ nedan för att få reda på vad som kan passa just dig. 

Förvaltad Elfond - bra elpris över tid som förvaltas av experter

I vår Förvaltade Elfond är vissa delar bundna och andra delar rörliga. Ditt elpris per kWh är alltså inte beständigt som ett fast pris under en viss tid, men följer inte heller det rörliga spotpriset. Priset ändras istället från månad till månad beroende på elfondens aktuella sammansättning och hur elmarknaden rör sig. Det fina är att vår fondförvaltare jobbar löpande med fonden allt för att elpriset i fonden ska vara attraktivt över tid.

Läs mer om Förvaltad Elfond

Fast elpris för den som vill ha trygghet

Om du föredrar att veta exakt vad du har för elpris per kWh under en viss period så ska du välja ett elavtal med fast elpris. Då har du samma elpris under hela perioden som ditt elavtal gäller. Fast elprisavtal har bindningstid på sex månader, ett och tre år. 

Läs mer om Fast elprisavtal

Rörligt timpris för den som klarar svängningar

Rörligt timpris passar de som ekonomiskt kan klara att elpriset varierar från timme till timme. Det är också bra för dig som vill anpassa och styra din elanvändning efter timmar på dygnet när priset är lägre. Men har man en hög förbrukning så kan priset variera mycket mellan månaderna. Speciellt under vintermånaderna när man oftast gör av med mer el kan ändringar i priset kännas tufft för ens hushållsekonomi.

Läs mer om Rörligt timprisavtal

Mix 50/50 för den som gillar både fast och rörligt pris

Vårt elavtal Mix 50/50 är en kombination av rörligt elpris och fast elpris ett år. Här binder du ditt elavtal och kostnaden för halva din elanvändning styrs av det fasta priset och andra halvan av rörligt timpris.

Läs mer om Mix 50/50

Normal elförbrukning för villa och radhus

Elförbrukningen för en villa som har eluppvärmning ligger normalt mellan 20000–25000 kWh/år. Om uppvärmningen av huset sker på annat sätt än med el, till exempel med fjärrvärme, brukar elförbrukningen vara lägre och hamna på ungefär 5000-10000 kWh/år. Men allt beror ju helt på vad man har mer som drar el hemma, exempelvis om man laddar elbil eller har ett spabad.

Vad påverkar elförbrukningen i villa och radhus?

Det finns en del yttre faktorer som påverkar elförbrukningen. Exempelvis påverkas äldre hus i högre grad av utomhustemperaturer än nybyggda hus och innebär att äldre hus kan ha en höge elräkning än ett nyare. Om det dessutom blåser blir skillnaden ännu större. Vindutsatta hus kan förbruka 15 procent mer energi än det hus som beskyddas av bebyggelse. Så det är en god idé att sätta upp ett staket eller en häck som skyddar boendet.

Se din elförbrukning på Mitt Mälarenergi

Som kund får du tillgång till Mitt Mälarenergi där kan du enkelt följa din elförbrukning samt ta del av annat som rör ditt elavtal. Du kan även ta del av aktuella spotpriser och se när det är billigast att köra tvättmaskinen – allt för att du ska kunna minska dina elkostnader.

Montering av solceller på villa

Solceller och solpaneler till villa

Med ett komplett solcellspaket med montage och installation är du snabbt igång med att producera din egen solel. 

Solpaneler & Solceller
Laddbox

Ladda elbilen hemma

Med en hemmaladdare kan du ladda bilen både säkrare och snabbare än via ett vanligt eluttag. Våra laddare från svenska ChargeAmps kopplas upp via WiFi och kommunicerar aktivt med bilen via Mode3.

Ladda hemma i villan
Person med headseat

Kan vi hjälpa dig?

Har du frågor eller funderingar så tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig gärna.

Kontakta oss

Publicerad av: Mälarenergi Försäljning AB (elhandel)