Elavtal villa - fossilfri el till din bostad
Visst är det en känsla av frihet att bo i en villa. Men det är också mycket att tänka på. Elavtalet till exempel. Vilket elavtal som passar bäst för dig som bor i villa eller radhus är individuellt. Men viktigt är att ha i åtanke är hur din bostad värms upp och hur det påverkar din elkostnad när du ska välja elavtal.
Vilket elavtal ska jag välja om jag bor i villa?
När du bor i villa är det kanske ännu viktigare att du har ett bra elavtal eftersom du troligtvis gör av med mer el än om du bor i en lägenhet. Se därför till att skaffa ett transparent elavtal där du vet vad du betalar för så att det inte dyker upp oväntade kostnader. Det kan även vara bra att jämföra priser så att du får ett bra elpris för din förbrukning.
Bor man i villa så kan man ha lite olika behov när det kommer till elavtal. Har du kanske eluppvärmd villa och gör av med väldigt mycket el eller har du kanske elbil och vill utnyttja billigare timmar på natten att ladda bilen. Scenarierna kan vara många och helt olika, läs gärna mer om våra olika alternativ nedan för att få reda på vad som kan passa just dig.
Förvaltad Elfond - bra elpris över tid som förvaltas av experter
I vår Förvaltade Elfond är vissa delar bundna och andra delar rörliga. Ditt elpris per kWh är alltså inte beständigt som ett fast pris under en viss tid, men följer inte heller det rörliga spotpriset. Priset ändras istället från månad till månad beroende på elfondens aktuella sammansättning och hur elmarknaden rör sig. Det fina är att vår fondförvaltare jobbar löpande med fonden allt för att elpriset i fonden ska vara attraktivt över tid.
Läs mer om Förvaltad Elfond
Fast elpris för den som vill ha trygghet
Om du föredrar att veta exakt vad du har för elpris per kWh under en viss period så ska du välja ett elavtal med fast elpris. Då har du samma elpris under hela perioden som ditt elavtal gäller. Fast elprisavtal har bindningstid på sex månader, ett och tre år.
Läs mer om Fast elprisavtal
Timpris för den som klarar svängningar
Timpris passar de som ekonomiskt kan klara att elpriset varierar från timme till timme. Det är också bra för dig som vill anpassa och styra din elanvändning efter timmar på dygnet när priset är lägre. Men har man en hög förbrukning så kan priset variera mycket mellan månaderna. Speciellt under vintermånaderna när man oftast gör av med mer el kan ändringar i priset kännas tufft för ens hushållsekonomi.
Läs mer om Timprisavtal
Mix 50/50 för den som gillar både fast och rörligt pris
Vårt elavtal Mix 50/50 är en kombination av rörligt elpris och fast elpris ett år. Här binder du ditt elavtal och kostnaden för halva din elanvändning styrs av det fasta priset och andra halvan av rörligt timpris.
Läs mer om Mix 50/50
Normal elförbrukning för villa och radhus
Elförbrukningen för en villa som har eluppvärmning ligger normalt mellan 20000–25000 kWh/år. Om uppvärmningen av huset sker på annat sätt än med el, till exempel med fjärrvärme, brukar elförbrukningen vara lägre och hamna på ungefär 5000-10000 kWh/år. Men allt beror ju helt på vad man har mer som drar el hemma, exempelvis om man laddar elbil eller har ett spabad.
Vad påverkar elförbrukningen i villa och radhus?
Det finns en del yttre faktorer som påverkar elförbrukningen. Exempelvis påverkas äldre hus i högre grad av utomhustemperaturer än nybyggda hus och innebär att äldre hus kan ha en höge elräkning än ett nyare. Om det dessutom blåser blir skillnaden ännu större. Vindutsatta hus kan förbruka 15 procent mer energi än det hus som beskyddas av bebyggelse. Så det är en god idé att sätta upp ett staket eller en häck som skyddar boendet.
Se din elförbrukning på Mitt Mälarenergi
Som kund får du tillgång till Mitt Mälarenergi där kan du enkelt följa din elförbrukning samt ta del av annat som rör ditt elavtal. Du kan även ta del av aktuella spotpriser och se när det är billigast att köra tvättmaskinen – allt för att du ska kunna minska dina elkostnader.