Gå till innehållet
Solig dag med utsikt över hustak med solceller

Elavtal villa - förnybar el till din bostad

Visst är det en känsla av frihet att bo i en villa. Men det är också mycket att tänka på. Elavtalet till exempel. Vilket elavtal som passar bäst för dig som bor i villa eller radhus är individuellt. Men viktigt är att ha i åtanke är hur din bostad värms upp och hur det påverkar din elkostnad när du ska välja elavtal.

Vilket elavtal ska jag välja om jag bor i villa?

När du bor i villa är det kanske ännu viktigare att du har ett bra elavtal eftersom du troligtvis gör av med mer el än om du bor i en bostadsrätt. Se därför till att skaffa ett transparent elavtal där du vet vad du betalar för så att det inte dyker upp oväntade kostnader. Det kan även vara bra att jämföra priser så att du får ett bra elpris för din förbrukning.

Rörligt elpris för den som klarar svängningar

Rörligt pris är bra för de som ekonomiskt kan klara att elkostnaden varje månad varierar. Historiskt sett så har rörligt pris generellt varit det billigaste avtalet. Men har man en hög förbrukning så kan priset variera mycket mellan månaderna. Speciellt under vintermånaderna när man oftast gör av med mer el kan ändringar i priset kännas lite hårdare i ens hushållsekonomi.

Läs mer om rörligt elavtal här

Fast elpris för den som vill ha lite extra trygghet

Om du föredrar att veta vad du har för pris så ska du välja ett elavtal med fast pris. Då har du samma elpris under hela perioden som ditt elavtal gäller. Ett fast elprisavtal kan vara mellan ett par månader och upp till flera år. 

Läs mer om fast elavtal här

Mix 50/50 för den som gillar både fast och rörligt pris

Tycker du, precis som många andra att det här med elavtal är lite krångligt och inte vet om du vill ha fast pris eller rörligt kan man alltid välja vår härliga mix, Mix 50/50. Då får man det bästa av två världar, nämligen halva din elförbrukning till ett fast pris per kWh och ett den andra halvan till ett rörligt pris. Smidigare kan det inte bli.

Läs mer om Mix 50/50 här

Normal elförbrukning för villa och radhus

Energiförbrukningen för en villa eller ett radhus ligger normalt mellan 20000–25000 kWh/år. Om uppvärmningen av huset sker på annat sätt än med el, till exempel med fjärrvärme eller värmepump, brukar elförbrukningen vara lägre och hamna på ungefär 5000 kWh/år.

Vad påverkar elförbrukningen i din villa eller radhus?

Utöver din egen användning så finns det yttre faktorer som påverkar elförbrukningen. Exempelvis påverkar äldre hus i högre grad av utomhustemperaturer än nybyggda hus och innebär att äldre hus kan ha en höge elräkning än ett nyare med samma elanvändning. Om det dessutom blåser blir skillnaden ännu större. Vindutsatta hus kan förbruka 15 procent mer energi än det hus som beskyddas av bebyggelse. Så det är en god idé att sätta upp ett staket eller en häck som skyddar boendet!

Se din energiförbrukning för din bostad i appen

I Mälarenergi- appen kan du enkelt följa din elförbrukning och jämföra den med andra. Du kan även se din miljöpåverkan och se när det är billigast att köra tvättmaskinen – allt för att du ska kunna minska dina elkostnader.

Läs mer om appen här

Montering av solceller på villa

Kompletta solcellspaket

Med ett komplett solcellspaket med montage och installation är du snabbt igång med att producera din egen solel. 

Solceller
Laddbox

Laddare till elbilen

Med en hemmaladdare kan du ladda bilen både säkrare och snabbare än via ett vanligt eluttag. Våra laddare från svenska ChargeAmps kopplas upp via WiFi och kommunicerar aktivt med bilen via Mode3.

Köp hemmaladdare
Person med headseat

Kan vi hjälpa dig?

Har du frågor eller funderingar så tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig gärna.

021-39 50 50

Kontakta oss

Publicerad av: Mälarenergi Försäljning AB (elhandel)