Gå till innehållet
En student som söker elavtal med sin dator

Elavtal för studenter

Dags att teckna elavtal? Vi har förmånliga och bra elavtal för dig som är student eller ska bli student. Här hjälper vi dig med allt du behöver tänka på inför din flytt till din nya studentlägenhet – både elavtal och annat du behöver tänka på.

Teckna ett fossilfritt elavtal

Allt du behöver tänka på som student

Nu när det är dags att flytta till din nya studentbostad behöver du tänka på lite olika saker, bland annat elavtal. Vi har väldigt bra elavtal för dig som är student och inte har så stor elanvändning. De allra flesta studentbostäder är ju små – vilket betyder att du inte kommer göra av med så mycket el. Antagligen har du kyl, frys, spis och använder eluttag för lampor, tv, hårfön och för att ladda dator och mobiltelefon. Så din elanvändning kommer nog landa på någonstans mellan 1700 och 2000 kWh på ett år. Det räknas till kategorin låg elanvändning.

Så väljer du som student rätt elavtal

Vi brukar säga att det finns två viktiga parametrar när du ska välja elavtal. Dels hur stor elanvändningen är (alltså hur många kilowattimmar, kWh, du använder), dels hur din egen ekonomi ser ut.

Det finns flera olika elhandelsavtal. Om du bor i en mindre lägenhet kommer du inte att förbruka så mycket el, och då kan vårt rörliga elpris vara att föredra. Vårt rörliga elavtal har ingen bindningstid och har endast en månads uppsägningstid. 

För dig som känner att du vill ha bättre koll på elpriset och veta vad du betalar per kWh varje månad så är ett avtal med fast pris bättre – du kan välja mellan 6 månader, ett eller tre år.

Det allra viktigaste är att du faktiskt gör ett val. Annars riskerar du att få så kallat tillfälligt avtal och det blir alltid dyrare för dig.

Teckna elavtal här!

Skillnad på elhandel, elavtal och elnät

Kostnaden för el består av två delar – en del är för elnät och en del är för elhandel (det vill säga själva elavtalet). Elnätsföretag kan du inte välja själv, utan du tilldelas det beroende på var du bor och vilka som äger elnätet där. Bor du i Västerås så är det vi på Mälarenergi som sköter elnätet och som ser till att ledningar fungerar och att elen kan komma hem till dig. Bor du inte i Västerås och vill se vilket som är ditt elnätsföretag? Kolla upp det på nätområden.se

Den andra delen är från elhandelsföretaget, den här delen kan du välja själv. Om du har samma elhandels- och elnätsföretag så får du allt på samma faktura, vilket såklart är enkelt. Men även om du bor i ett annat elnät kan du välja oss på Mälarenergi som elhandlare och för ditt elavtal för elanvändningen. Då får du en faktura för elnätskostnader från elnätsföretaget och en faktura från oss. Om du själv inte väljer något elhandelsföretag så hamnar du på ett anvisat/tillfälligt elpris, det här ska man som kund undvika då de priserna normalt ligger högre än om du själv gör ett aktivt val.

I vår Kunskapsbank kan du läsa mer om hur många kWh olika hushållsmaskiner drar, få elsmarta tips och massa annat!

Till Kunskapsbanken

Det ska du tänka på när du flyttar hemifrån till studentlägenhet

När du flyttar till din studentbostad kanske du flyttar hemifrån för första gången. Då är det mycket som är nytt att hålla reda på. Vi har gjort en checklista över de saker som du behöver ha koll på:

  • Folkbokföring – gå in på Skatteverkets webbsida och gör en digital flyttanmälan.
  • Adressändra – detta görs på adressändring.se, här kan du även få din post eftersänd.
  • Hemförsäkring – teckna en försäkring för ditt hem och dina saker du har hemma. En trygghet ifall olyckan skulle vara framme.
  • Elavtal – teckna ett elnätsavtal och ett elhandelsavtal.
  • Köp och sätt upp en brandvarnare.
  • Internet – se till att du tecknar ett abonnemang för internetuppkoppling så du kan använda internet hemma.
  • Gör en budget – det är alltid bra att göra en förteckning för sina utgifter och inkomster. Försök även inkludera ett sparande för kommande resor eller större inköp.
  • Gör veckomatlista – har du en matlista så kan du storhandla, vilket ofta sparar pengar eftersom småhandlandet ofta blir dyrare.
  • Tänk hållbart och miljövänligt – det kan till exempel vara att sortera sopor och spara på både el och vatten.
  • Husgeråd – Med lite utrustning kan man laga många rätter. Se till att ha de nödvändigaste sakerna till ditt kök så som: kastruller, stekpanna, ugnsfast form, knivar, glas, tallrikar, bestick, potatisskalare och osthyvel.
  • Verktyg – även om du inte är speciellt händig kan det vara bra att ha tillgång till de mest grundläggande verktygen som: hammare, skruvmejsel (gärna med utbytbart huvud), tumstock och vattenpass.
Publicerad av: Mälarenergi AB (elhandel)