Gå till innehållet
Pappa och barn utanför sitt hus.

Elavtal för bostadsrätt och hyresrätt

Bor du i en lägentet som är bostadsrätt eller hyresrätt? Då har du förmodligen en ganska jämn elförbrukning oavsett årstid och antagligen förbrukar du inte heller så mycket el. Det är såklart viktigt att välja ett bra elavtal ändå, ett elavtal som passar din användning, ekonomi och förutsättningar.

Se priser och teckna elavtal
- vi rekommenderar Förvaltad Elfond

Vilket elavtal ska jag välja om jag bor i lägenhet?

När man bor i bostadsrätt eller hyresrätt förbrukas oftast ungefär lika mycket el under året, och man har sällan väldigt hög förbrukning. Det finns såklart maskiner och annat i hemmet som gör att elanvändningen kan sticka iväg. Så som tvättmaskin, torktumlare, luftkonditionering under varma dagar och eluppvärmd golvvärme för kalla dagar. Men i stora hela brukar elanvändningen vara den samma under året. 

Rörligt elpris för den som klarar svängningar

När man bor i lägenhet är elavtal med rörligt elpris ett bra alternativ. Historiskt sett är rörligt pris det billigaste avtalet. Rörligt pris innebär också att man följer med i prissvängningarna på elmarknaden. Eftersom man ofta har en ganska jämn elanvändning under året så kanske man inte känner av svängningarna i priset så som man kan göra om man bor i villa. Har man en stabil ekonomi är elavtal med rörligt pris ett bra alternativ när man bor i lägenhet.

Jag vill veta mer om rörligt elavtal!

Fast elpris för den som vill ha lite extra trygghet

Gillar du att ha mer koll och vill veta mer exakt vad dina utgifter ska bli så är elavtal med fast pris ett bra alternativ. Bor du i lägenhet och har ett avtal med fast pris får du en relativt jämn kostnad under året för din el – beroende på hur bra koll du har på din elanvändning. Ett avtal med fast pris kan vara mellan ett par månader och upp till flera år. Vi erbjuder fast pris för 6 mån, 1 år, 3 år och 5 år. 

Jag vill veta mer om fast elavtal!

Mix 50/50 för den som gillar både fast och rörligt pris

Har du svårt att bestämma dig för fast eller rörligt elpris? Då är mixavtal något för dig. Med Mix 50/50 får du det bästa av två världar, nämligen halva din elförbrukning till ett fast pris per kWh och ett den andra halvan till ett rörligt pris. Smidigare kan det inte bli.

Jag vill veta mer om mix elavtal!

Hur mycket el förbrukar en lägenhet?

Årsförbrukningen av el för en lägenhet ligger någonstans mellan 2000 kWh/år och 5000 kWh/år. Hur mycket just din lägenhet förbrukar beror givetvis på hur stor din lägenhet är men även vilket typ av uppvärmning du har i din lägenhet. Värms din lägenhet upp med el kommer du givetvis att förbruka mer än om du har exempelvis fjärrvärme eller värmepump. 

Läs mer om elförbrukning hos Energimarknadsbyrån! 

Gemensamt elavtal

Bor du i en hyresrätt eller bostadsrätt och elen ingår i hyran? Ja, då har du ett gemensamt elavtal. Att ha ett gemensamt elavtal innebär att det är fastighetsägaren eller föreningen som står på elavtalet och inte du som privatperson. 

Har du ett gemensamt elavtal kan du inte bestämma själv över vilken elhandlare du är ansluten hos, få ersättning vid strömavbrott eller få elmätaren kontrollerad om du misstänker att den mäter fel. Har du några frågor eller problem med ditt elavtal får du alltså vända dig till fastighetsägaren eller föreningen som är ansvariga för elavtalet.

Lägre nätavgifter med gemensamma elavtal

Fördelen med ett gemensamt elavtal är att du som privatperson får en lägre årlig kostnad för din el än om du hade haft ett eget elavtal. Anledningen är att det är billigare för elhandlaren att ansluta en fastighet än att ha en egen anslutning till alla lägenheter.

Publicerad av: Mälarenergi AB (elhandel)