Elavtal för bostadsrätt och hyresrätt
Bor du i en lägenhet som är bostadsrätt eller hyresrätt? Då har du förmodligen en ganska jämn elanvändning oavsett årstid och antagligen gör du inte heller av med så mycket el. Det är såklart ändå viktigt att välja ett bra elavtal, ett elavtal som passar din användning, ekonomi och förutsättningar.
Bra elavtal för dig som bor i lägenhet
När man bor i lägenhet - bostadsrätt eller hyresrätt - förbrukar man oftast ungefär lika mycket el under året, och man har sällan väldigt hög förbrukning. Det finns såklart maskiner och annat i hemmet som gör att elanvändningen kan sticka iväg. Så som tvättmaskin, torktumlare, luftkonditionering under varma dagar och eluppvärmd golvvärme för kalla dagar. Men i stora hela brukar elanvändningen vara den samma under året.
Vi rekommenderar våra kunder som bor i lägenhet att läsa mer om våra olika alternativ nedan för att få reda på vilket avtal som kan passa just dig. Har man väldigt begränsad privatekonomi kan ett fast elprisavtal vara att föredra, men om du däremot klarar av svängningar i elpriserna är rörlig månadsprisl något för dig.
Förvaltad Elfond - bra elpris över tid som förvaltas av experter
I vår Förvaltade Elfond är vissa delar bundna och andra delar rörliga. Ditt elpris per kWh är alltså inte beständigt som ett fast pris under en viss tid, men följer inte heller det rörliga spotpriset. Priset ändras istället från månad till månad beroende på elfondens aktuella sammansättning och hur elmarknaden rör sig. Det fina är att vår fondförvaltare jobbar löpande med fonden allt för att elpriset i fonden ska vara attraktivt över tid.
Läs mer om Förvaltad Elfond
Rörligt månadspris - slipp planera elanvändningen
Rörligt månadspris betyder att priset är baserat på ett månatligt kollektivt förbrukningsmönster hos samtliga Mälarenergis elhandelskunder med Rörligt elpris i kundens aktuella elområde. Med rörligt månadspris påverkas du inte lika mycket av de dagliga svängarna på elbörsen som du gör med rörligt timpris, och behöver inte planera din elanvändning lika mycket för att undvika toppar i elpriset. Att elpriset sticker i väg enskilda timmar har alltså ingen direkt påverkan, däremot höjer det snittpriset för månaden som helhet.
Läs mer om Rörligt månadspris
Fast elpris för den som vill ha trygghet
Om du föredrar att veta exakt vad du har för elpris per kWh under en viss period så ska du välja ett elavtal med fast elpris. Då har du samma elpris under hela perioden som ditt elavtal gäller. Fast elprisavtal har bidningstid på sex månader, ett och tre år.
Mix 50/50 för den som gillar både fast och rörligt pris
Vårt elavtal Mix 50/50 är en kombination av rörligt elpris och fast elpris ett år. Här binder du ditt elavtal och kostnaden för halva din elanvändning styrs av det fasta priset och andra halvan av rörligt timpris.
Läs mer om Mix 50/50
Hur mycket el förbrukar en lägenhet?
Årsförbrukningen av el för en lägenhet ligger någonstans mellan 2000 kWh/år och 5000 kWh/år. Hur mycket just din lägenhet förbrukar beror givetvis på hur stor din lägenhet är men även vilket typ av uppvärmning du har i din lägenhet. Värms din lägenhet upp med el kommer du givetvis att förbruka mer än om du har exempelvis fjärrvärme eller värmepump.
Läs mer om elförbrukning hos Energimarknadsbyrån!
Gemensamt elavtal
Bor du i en hyresrätt eller bostadsrätt och elen ingår i hyran? Ja, då har du ett gemensamt elavtal. Att ha ett gemensamt elavtal innebär att det är fastighetsägaren eller föreningen som står på elavtalet och inte du som privatperson.
Har du ett gemensamt elavtal kan du inte bestämma själv över vilken elhandlare du är ansluten hos, få ersättning vid strömavbrott eller få elmätaren kontrollerad om du misstänker att den mäter fel. Har du några frågor eller problem med ditt elavtal får du alltså vända dig till fastighetsägaren eller föreningen som är ansvariga för elavtalet.
Lägre nätavgifter med gemensamma elavtal
Fördelen med ett gemensamt elavtal är att du som privatperson får en lägre årlig kostnad för din el än om du hade haft ett eget elavtal. Anledningen är att det är billigare för elhandlaren att ansluta en fastighet än att ha en egen anslutning till alla lägenheter.