Gå till innehållet
Pappa och barn utanför sitt hus.

Elavtal för bostadsrätt och hyresrätt

Bor du i en lägenhet som är bostadsrätt eller hyresrätt? Då har du förmodligen en ganska jämn elanvändning oavsett årstid och antagligen gör du inte heller av med så mycket el. Det är såklart viktigt att välja ett bra elavtal ändå, ett elavtal som passar din användning, ekonomi och förutsättningar. 

Bra elavtal för dig som bor i lägenhet

När man bor i lägenhet - bostadsrätt eller hyresrätt - förbrukar man oftast ungefär lika mycket el under året, och man har sällan väldigt hög förbrukning. Det finns såklart maskiner och annat i hemmet som gör att elanvändningen kan sticka iväg. Så som tvättmaskin, torktumlare, luftkonditionering under varma dagar och eluppvärmd golvvärme för kalla dagar. Men i stora hela brukar elanvändningen vara den samma under året.

Vi rekommenderar våra kunder som bor i lägenhet att läsa mer om våra olika alternativ nedan för att få reda på vilket avtal som kan passa just dig. Har man väldigt begränsad privatekonomi kan ett fast elprisavtal vara att föredra, men om du däremot klarar av svängningar i elpriserna och kan styra din elanvändning är rörligt timprisavtal något för dig.

Förvaltad Elfond - bra elpris över tid som förvaltas av experter

I vår Förvaltade Elfond är vissa delar bundna och andra delar rörliga. Ditt elpris per kWh är alltså inte beständigt som ett fast pris under en viss tid, men följer inte heller det rörliga spotpriset. Priset ändras istället från månad till månad beroende på elfondens aktuella sammansättning och hur elmarknaden rör sig. Det fina är att vår fondförvaltare jobbar löpande med fonden allt för att elpriset i fonden ska vara attraktivt över tid.

Läs mer om Förvaltad Elfond

Rörligt timpris för den som klarar svängningar

Rörligt timpris passar de som ekonomiskt kan klara att elpriset varierar från timme till timme. Det är också bra för dig som vill anpassa och styra din elanvändning efter timmar på dygnet när priset är lägre. Men har man en hög förbrukning så kan priset variera mycket mellan månaderna. Speciellt under vintermånaderna när man oftast gör av med mer el kan ändringar i priset kännas tufft för ens hushållsekonomi.

Läs mer om Rörligt timprisavtal

Fast elpris för den som vill ha trygghet

Om du föredrar att veta exakt vad du har för elpris per kWh under en viss period så ska du välja ett elavtal med fast elpris. Då har du samma elpris under hela perioden som ditt elavtal gäller. Fast elprisavtal har bidningstid på sex månader, ett och tre år.

Läs mer om Fast elprisavtal

Mix 50/50 för den som gillar både fast och rörligt pris

Vårt elavtal Mix 50/50 är en kombination av rörligt elpris och fast elpris ett år. Här binder du ditt elavtal och kostnaden för halva din elanvändning styrs av det fasta priset och andra halvan av rörligt timpris.

Läs mer om Mix 50/50

Hur mycket el förbrukar en lägenhet?

Årsförbrukningen av el för en lägenhet ligger någonstans mellan 2000 kWh/år och 5000 kWh/år. Hur mycket just din lägenhet förbrukar beror givetvis på hur stor din lägenhet är men även vilket typ av uppvärmning du har i din lägenhet. Värms din lägenhet upp med el kommer du givetvis att förbruka mer än om du har exempelvis fjärrvärme eller värmepump. 

Läs mer om elförbrukning hos Energimarknadsbyrån! 

Gemensamt elavtal

Bor du i en hyresrätt eller bostadsrätt och elen ingår i hyran? Ja, då har du ett gemensamt elavtal. Att ha ett gemensamt elavtal innebär att det är fastighetsägaren eller föreningen som står på elavtalet och inte du som privatperson. 

Har du ett gemensamt elavtal kan du inte bestämma själv över vilken elhandlare du är ansluten hos, få ersättning vid strömavbrott eller få elmätaren kontrollerad om du misstänker att den mäter fel. Har du några frågor eller problem med ditt elavtal får du alltså vända dig till fastighetsägaren eller föreningen som är ansvariga för elavtalet.

Lägre nätavgifter med gemensamma elavtal

Fördelen med ett gemensamt elavtal är att du som privatperson får en lägre årlig kostnad för din el än om du hade haft ett eget elavtal. Anledningen är att det är billigare för elhandlaren att ansluta en fastighet än att ha en egen anslutning till alla lägenheter.

Logga på schyst elhandel

Schysst elhandel - tryggt för dig

När du väljer Mälarenergi kan du vara trygg. Vi är certifierade med ”Schysst elhandel”, en garanti för att vi är en öppen, transparent och pålitlig elhandlare.

Certifieringen har vi fått från branschorganisationen Energiföretagen Sverige.

Läs mer om Schysst elhandel
Borgvik

Våra elavtal

Vi har flera olika elhandelsavtal. Läs mer om vilket som passar dig bäst.

Läs mer
Publicerad av: Mälarenergi AB (elhandel)