Gå till innehållet

Så fungerar elavtal med timmätning

Under dygnets timmar går spotpriserna på elmarknaden ständigt upp och ner. Spotpriset sätts per timme på Nord Pool Spot, den nordiska elbörsen. Nu kan du styra din elanvändning till de timmar på dygnet när priset på el generellt är som lägst. Här kan du hålla koll på spotpriset!.

Tack vare timmätning kan alla våra kunder teckna elavtal baserat på timmätning och timdebitering. Det som krävs är att du har eller tecknar ett rörligt timprisavtal hos oss. Med timdebitering matchas sedan din elanvändning mot priset för varje timma. 

Teckna rörligt timprisavtal

Hur fungerar ett elavtal med timmätning?

Timmätning innebär att ditt rörliga elpris sätts och debiteras timvis. Det betyder att du får ett nytt elpris för varje timme på dygnet. Med timmätning kan du som kund påverka din elkostnad genom att anpassa din elanvändning efter spotpriset. 

Här kan du se spotpriset!

Hur drar du nytta av elavtal med timmätare?

Vill du dra nytta av denna avtalsform så håller du dig enkelt uppdaterad via vår sida med spotpriset. Då vet du när det är som billigast att använda el. Något som i sin tur bidrar till en lägre kostnad för elanvändningen. Dina timvärden kan du sedan ta del av och följa upp efter varje månad på Mitt Mälarenergi.

Har timmätning god inverkan på miljön?

Elpriset styrs av tillgång och efterfrågan. Ju mer el som efterfrågas desto fler och mer kostsamma produktionskällor måste därför startas upp. De dyraste är också de minst miljövänliga. Styr du din elavändning på ett smart sätt till timmar när det är billigt och låg efterfrågan på el gör du också en god gärning för miljön.

Har jag rörligt timpris eller rörligt elpris (schablon)?

Ibland kan det vara svårt att veta om man har rörligt avtal som är timmätt eller schablonmätning. Det enklaste sättet att ta reda på det är att titta på sin faktura. Står det rörligt timpris har du en elmätare som mäter per timme och är justerad från elnät, och du debiteras per timme. Om det står rörligt pris har du så kallad schablonmätning och får det volymvägda snittpriset (månadspris). Kom ihåg att det alltid är bra att anpassa sin elanvändning till tider på dygnet när elen är som billigast! Det gäller både dig med rörligt timpris och dig med rörligt elpris.

Exempelfaktura rörligt timpris - debitering per timme 

Exempelfaktura rörligt elpris - schablonmätning (volymvägt snittpris)