Trots att Sverige har ett utvecklat system för insamling och sortering av plast ökar mängden plastavfall som skickas till energiåtervinning – vilket resulterar i utsläpp av fossil koldioxid. Mälarenergi har ett stort engagemang i plastfrågan och arbetar för förändring.
Avfallsmängderna fortsätter att växa, inte minst fossil plast. Varje år produceras 300 miljoner ton fossil plast världen över. Enligt WWF kan vi räkna med 600 miljoner ton år 2040 om ingen förändring sker. I dag är 99 procent av plasten av fossilt ursprung.
Energiåtervinning på Kraftvärmeverket en miljötjänst
Kraftvämeverket i Västerås använder tre typer av bränslen: biobränsle, returträ och avfall. Att ta hand om avfallet som samhället kasserat är en miljötjänst. Istället för att avfallet hamnar på deponi – alltså soptipp – energiåtervinns det och blir till både värme och el.
Varje år har Kraftvärmeverket i Västerås möjlighet att ta emot och energiåtervinna 440 000 ton avfall – 65 procent är importerat och resterade har svenskt ursprung, varav 15 procent kommer från VafabMiljö och 20 procent från andra svenska avfallsleverantörer. Detta avfall energiåtervinns till att bli 850 GWh värme och 300 GWh el. Men det resulterar också i 180 000 ton utsläpp av fossil koldioxid. Den mängden skulle kunna minskas drastiskt om det var mindre andel plast i avfallet. För att minska plasten i avfallet bör den sorteras och därigenom återvinnas och cirkuleras. Mälarenergis ambition är att de enda material som ska behandlas med energiåtervinning vid Kraftvärmeverket, är de material som har cirkulerat klart. Där är vi inte idag.
Plastfrågan är viktig för oss
Vi på Mälarenergi har bestämt oss. Vår högsta prioritet är att nå nettonoll utsläpp av fossil koldioxid i alla led – i minsta detalj. Därför är vi väldigt engagerade i plastfrågan, bland annat genom samverkan med VafabMiljö och Västerås stad, andra energibolag och genom opinionsbildning.
Har du koll på hur du ska sortera plast?
På VafabMiljös webb kan du läsa mer om hur du ska sortera plast och vad som ska lämnas var.
- Plastförpackningar samlas och lämnas på återvinningsstation, i ett sopskåp eller i en miljöbod. Läs mer om plastförpackningar.
- Annan typ av plast som inte är förpackningar lämnas på något av återbruken. Hos VafabMiljö kan du läsa mer om olika typer av plast och hur du ska sortera.
Plasten i media och debatter
Inslag i Svt om plast i avfall
Koncernchefen och styrelseordföranden springer lopp med plast på ryggen