Gå till innehållet

Kompensation från regeringen till hushåll med höga elpriser

Regeringen har beslutat att avsätta drygt sex miljarder kronor till en elpriskompensation för de hushåll som drabbats av höga elpriser.

Medlen betalas ut till de hushåll som har höga elräkningar utan att de behöver ansöka om det. Den exakta utformningen av elpriskompensationen kommer att tas fram i dialog med myndigheter, elnätsbolagen och riksdagen. Vi på Mälarenergi har alltså ännu inte information om hur och när en utbetalning ska och kan ske. Regeringens förslag är att elnätsföretagen ska administrera ersättningen. Exakt vem som har rätt till vilken kompensation, samt när man förväntas få den kan vi inte svara på idag. Så fort vi har mer information kommer vi berätta mer.

Ersättning - högsta nivå 2000 kWh/månad 

Elpriskompensationen sker för tre månader december, januari, februari till elkunder baserat på förbrukning. Kompensationen baseras på hur stor elförbrukning hushållet har varje månad, där den högsta nivån är hushåll som använder över 2000 kWh per månad. Högsta nivån på ersättning per månad är 2000 kronor - totalt 6000 kronor. 

Regeringen har uttalat att det är en exceptionell åtgärd i en exceptionell tid, med höga elpriser under hösten och vintern. De har sökt en lösning att hantera läget som de anser är enkel och snabb att få tillstånd till.

Få koll på ditt elavtal, elpris och elförbrukning

  • Bra att veta är att du som har elhandelsavtal med fast elpris inte berörs av de höga rörliga priserna. Du har tecknat dig under en viss period till ett fast pris. Ditt pris är alltså beständigt tills du tecknar ett nytt elhandelsavtal.
  • Glöm inte att se över ditt elhandelsavtal och förnya ditt elavtal när ditt gamla elavtal löper ut. Det är alltid bäst att aktivt teckna ett elavtal så du inte hamnar på avtal som anvisat pris eller tillfälligt månadspris. Vi påminner alltid dig som kund minst två gånger innan ditt elavtal löper ut, men ibland kan det vara lätt att glömma ändå.
  • På Mitt Mälarenergi kan du se ditt nuvarande elavtal, hur mycket el du använder, din faktura, etc.
  • Dags att välja elavtal? Just nu rekommenderar vi Förvaltad Elfond!
  • Hos oss kan du jämna ut dina elkostnader över året med Utjämnad betalning - läs mer här!

 

Teckna elavtal

Förnya elavtal (befintlig kund)

22 tips för att spara el!

Vad är en kWh (kilowattimme) och vad räcker den till?